19 Απριλίου, 2024

Είδηση «βόμβα» του ΣτΕ: Aυθαίρετες και κατεδαφιστέες όλες οι κατασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί στο σημείο ανέγερσης της εγκατάστασης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων και κομποστοποιήσης στην Κόρινθο

Με την υπ αριθμ. 696/2021 απόφαση του Έ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση ακυρώσεως των εντολέων μας και ακυρώθηκε οριστικά η υπ  αριθμ. 167/2017 άδεια δόμησης της Πολεοδομίας του Δήμου Κορινθίων που αφορά την ανέγερση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων και κομποστοποίησης που  εκτελείτο απο το Δήμο Κορινθίων και η εκτέλεση της εν λόγω οικοδομικής άδειας είχε ανασταλεί κατόπιν της εκδόσεως της υπ αριθμ. 108/2020 αποφάσεως της  Επιτροπής Αναστολών του Έ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ως άνω απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μας δέχτηκε τους λόγους της αιτήσεως μας περί ακυρώσεως της προσβαλλόμενης άδειας δόμησης, αφού διέγνωσε οτι η ως άνω άδεια δόμησης παραβίασε με την έκδοσή της διατάξεις που προστατεύουν το περιβάλλον και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων λατομείων των Εξαμιλίων και έκρινε οτι η χωροθέτηση της εν λόγω εγκατάστασης στο σημείο που εκτελούνταν τα έργα ανέγερσης, βάσει της ως άνω άδειας δόμησης, δεν είναι νόμιμη.
Κατόπιν της εκδόσεως της ως άνω δικαστικής απόφασης και σύμφωνα με το Νόμο, όλες οι κατασκευές που έχουν πραγματοποιηθεί στο σημείο ανέγερσης της εγκατάστασης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων και κομποστοποιήσης είναι πλέον αυθαίρετες και κατεδαφιστέες, αφού τα αποτελέσματα της ως άνω  
δικαστικής απόφασης  ισχύουν ex tunc (αναδρομικά).

Η ως άνω δικαστική απόφαση αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εντολέων μας αλλα και δικαίωση των όσων αναφέραμε στους αρμοδίους φορείς αλλά αυτοί  αδιαφορούσαν και εν γνώσει τους παραβίαζαν τό Νόμο προκαλώντας βλάβη στο περιβάλλον αλλά και στα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου Κορινθίων δεδομένου οτι έχουν δοθεί από το Δημοτικό Ταμείο  χρηματικά ποσά εκκατομυρίων ευρώ τόσο για την ανέγερση της εν λόγω εγκατάστασης σε μη νόμιμο σημείο όσο και για τη προμήθεια των μηχανημάτων λειτουργίας του, χρηματικά ποσά τα οποία αποτελούν χρήματα των δημοτών αφού η εν λόγω εγκατάσταση χρηματοδοτείτο αποκλειστικά απο το Δήμο Κορινθίων που ήταν ο φορέας του έργου.

Καλούμε τους αρμοδίους φορείς να λάβουν σοβαρά υπ όψη τα ανωτέρω και πλέον να καταλάβουν οτι συμβάσεις εκατομμυρίων ΕΥΡΩ θα πρέπει να υπογράφονται αφού έχει ελεγχθεί η νομιμότητά τους σε όλες τις εκφάνσεις τους απο ειδικούς επιστήμονες και όχι απο δήθεν “ειδικούς”.
Τέλος αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι με την έκδοση της  υπ αριθμ. 696/2021 απόφασης του Έ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ακόμα μια φορά,  
εμποδίζουμε οριστικά πλέον την απώλεια χρημάτων των δημοτών του Δήμου Κορινθίων (όπως έγινε και με την ως άνω αναφερόμενη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Σ.Τ.Ε) , χρήματα που θα δίνονταν σε ανέγερση εγκατάστασης, δυνάμει μη νόμιμης οικοδομικής άδειας, δηλώνουμε τέλος οτι δεν είμαστε αντίθετοι στην εύρεση λύσης  για την διαχείριση των απορριμάτων του Δήμου Κορινθίων, λύση που όμως πρέπει να επιλεχθεί μόνο στα πλαίσια της νομιμότητας και προς όφελος της υγείας των δημοτών, προς όφελος των χρημμάτων των δημοτών αλλά και της προστασίας του φυσικου και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  Γ.  ΚΟΣΜΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ “Δικηγορικό Γραφείο ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ  Γ.   ΚΟΣΜΑ  –  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ   Γ.  ΚΟΣΜΑ  &  ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Κόρινθος οδός Κολιάτσου αρ. 36.”