19 Απριλίου, 2024

Ηλεκτροδοτείται το εμβληματικό και ιστορικό “Μπούρτζι” Ναυπλίου

Ξεκίνησαν οι εργασίες πόντισης του καλωδίου που θα συνδέσει το κάστρο Μπούρτζι” Ναυπλίου με το ηλεκτρικό δίκτυο. Το έργο  γίνεται με τεχνική μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με ειδικευμένο συνεργείο και δύτες. Συγχρόνως, θα ποντιστεί στον πυθμένα του λιμανιού του Ναυπλίου και οπτική ίνα.

Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται η ηλεκτροδότηση του σπουδαίου και ιστορικού, επιθαλάσσιου κάστρου για να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες. Παράλληλα θα γίνουν έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Τις εργασίες παρακολούθησε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου.

Το “Μπούρτζι” ξεκίνησε να οικοδομείται επί Ενετοκρατίας το 1473 μετά τη φυγή του Μαχμούτ Πασά. Έχει αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Το 1821 έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στην πολιορκία του Παλαμηδίου, όσο και στις εμφύλιες διαμάχες (1823 – 1833). Μετά την έλευση του βασιλιά, Γεωργίου του Α το 1865, το “Μπούρτζι” αφοπλίστηκε και έγινε τόπος διαμονής του δημίου της γνωστής γκιλοτίνας.

Με τη δημιουργία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού αναπαλαιώθηκε και λειτούργησε ως ξενοδοχείο, έως και την Απριλιανή δικτατορία του 1967 που έκλεισε. Πλάνα ως ξενοδοχείο μπορεί κάποιος να δει στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου (1958), “Ο άνθρωπος του τρένου”.