16 Απριλίου, 2024

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών στο Αίγιο

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο σταφιδοπαραγωγών στο Αίγιο το βράδυ της 14ης Ιουλίου. Οι παραγωγοί εξέφρασαν δυνατά και ξεκάθαρα τα αιτήματά τους απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση ζητώντας άμεση στήριξη του κλάδου που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, ενώ παράλληλα απαίτησαν για άλλη μια φορά την άμεση απόσυρση των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας και διάθεσή τους σε άτομα και δομές που έχουν ανάγκη.

Για να αποφευχθεί η επερχόμενη «σταφιδική κρίση» οι παραγωγοί διεκδικούν άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους και συσπειρωμένη εξαγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και στην Αθήνα σε περίπτωση που δεν εισακουσθούν. Η ανακοίνωσή τους χαρακτηριστικά αναφέρει:

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ 14  ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΟΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ

  1. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ 20.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ & ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΓΙΑ  ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ .
  2. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΩΣΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
  3. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΟ, ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
  4. ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ.

Η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

  1. ΟΜOΦΩΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ, ΔΙΑΔΙΑΚΣΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΚΑΘΩΣ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ( ΠΑΛΕΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟ.
  2. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 5ΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΕΟ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.


Νωρίτερα Παναιγιάλειου Ένωσης Συναιτερισμών είχε απευθύνει κάλεσμα:
Την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωση του υπογραμμίζει παραθέτοντας σχετικά στοιχεία ότι δεν προκύπτει διαταραχή των εξαγωγών σταφίδας οφειλόμενη στον Covid, αντικρούοντας σχετικά αιτήματα στήριξης, η Παναιγιάλειος Ένωσης Συνεταιρισμών καλεί σε συλλαλητήριο τους παραγωγούς, την Τετάρτη 14 Ιουλίου.
Η ΠΕΣ, μιλά για μεγάλα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας ζητώντας την απόσυρση τους ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση της «επερχόμενης σταφιδικής κρίσης», ενώ κάνει λόγο για συντεχνίες συμφερόντων και επιχείρηση δυσφήμισης της Οργάνωσης.

Το κάλεσμα της Παναιγιάλειου Ένωσης Συναιτερισμών

ΕΠΕΙΔΗ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜEΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΝΩ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ ΣTO ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ (ΚΟΡΙΝΘΟΥ 201- ΑΙΓΙΟ) ΩΡΑ 20:00΄ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

(Στην συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού – covid 19 ( χρήση μάσκας – αποστάσεις ασφάλειας κλπ ). 

ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.Σ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  14ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ  2021

Δυστυχώς ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια μετά την Μεσσήνη στις 8 του Ιουλίου τώρα διοργανώνεται  νέο από τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας αύριο Τετάρτη στις 20.00΄ ως έσχατη πλέον λύση για να   ακουστούν τα   αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής  ηγεσίας καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κάπου σταματούν ή στρεβλώνεται το νόημά τους   χωρίς να φτάνει η πραγματική εικόνα στο μέγαρο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό για την επερχόμενη σταφιδική κρίση που κάποιες συντεχνίες συμφερόντων επι τρεισήμισι μήνες  προετοιμάζουν. 

Οι σταφιδοπαραγωγοί διαμαρτύρονται γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί τρεισήμισι μήνες δεν έχει δώσει λύση στο δίκαιο αίτημά τους για απόσυρση των αποθεμάτων της σταφίδας από  την Συνεταιριστική τους Οργάνωση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις  και τον  ΄΄Πράσινο τρύγο΄΄ για τους παραγωγούς δηλαδή να εφαρμόσει ανάλογο  πρόγραμμα του οινοποιητικού τομέα , πράγμα το οποίο αποτελεί και την μοναδική λύση για να προστατευτεί το εισόδημά τους από την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας και να μπορέσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχρονικά φροντίζουν για την στήριξη του εισοδήματός τους, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Οι σταφιδοπαραγωγοί μάλιστα πληροφορούνται για πολιτικές πιέσεις συντεχνιών προκειμένου να μην υποστηριχτούν τα αιτήματά τους  και ως εκ τούτου να μην  εισακουστούν από την πολιτεία συνοδευόμενες  και από δυσφήμιση της Συνεταιριστικής τους Οργάνωσης  της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών.

Πολύ άδικη μεταχείριση μιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης που έχει να επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση εξωστρεφής, πρωτοπόρος στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 60% της εγχώριας παραγωγής, μια οργάνωση πρωτοπόρο στην έρευνα  με διεθνείς συνεργασίες, μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει πλήρως τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά για λογαριασμού του παραγωγού στηρίζοντας το εισόδημά του.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει στο έπακρο τον διττό της χαρακτήρα στην οικονομία και στην κοινωνία.

Ανέκαθεν κερδοφόρος και κοντά στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που και τώρα βιώνουμε.

Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που βρίσκει κλειστές πόρτες…. επι τρεισήμισι  μήνες !!

Καλούν τον Πρωθυπουργό της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλία την ύστατη αυτή στιγμή  και να αποτρέψει την επερχόμενη ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  στηρίζοντας  τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, καθώς σε μόλις 20 μέρες ξεκινάει ο τρύγος  !!

www.agronews.gr