19 Απριλίου, 2024

Μοναδικά βίντεο από την Καλαμάτα της δεκαετίας του 1960

Βρισκόμαστε στην Καλαμάτα, πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας και λιμάνι της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το φιλμ ανοίγει με τον επιβλητικό πέτρινο τοίχο και την πέτρινη μεγάλη σκάλα του Κάστρου της Καλαμάτας, που στέκονται ένας ηλικιωμένος άντρας και τρεις γυναίκες.

Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε έναν νεότερο άντρα, ένα αγόρι και τους τέσσερις ανθρώπους του πρώτου πλάνου να βρίσκονται στο τουριστικό περίπτερο (αναψυκτήριο) του Κάστρου Καλαμάτας γνωστό και ως «το καλύτερο μπαλκόνι της Καλαμάτας» μιας και έχει θέα όλη την πόλη.

Η μια απ’ τις τρεις γυναίκες φαίνεται να δείχνει κάτι με το χέρι της ενώ ο κινηματογραφιστής μας δίνει ένα πανοραμικό ολόκληρης της πόλης. Επιστροφή στις δυο γυναίκες που η μια κοιτάει την θέα και η άλλη τον φακό χαμογελώντας ενώ ο κινηματογραφιστής συνεχίζει με κοντινό στον νεαρό άντρα.

Έπειτα βλέπουμε ένα πέτρινο μονοπάτι γεμάτο καταπράσινα φυτά εκατέρωθεν καθώς μια γυναίκα κατευθύνεται προς την κάμερα. Αμέσως μετά, ο φακός μας δείχνει τον εξωτερικό χώρο των κελιών των μοναχών της μονής Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, με δυο μοναχές να συζητάνε. Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1796. Ακολουθούν πλάνα με το κτιριακό συγκρότημα της μονής και τον προαύλιο χώρο των κελιών ενώ οι μοναχές κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε μια κατάφυτη παραλία με κόσμο να κολυμπάει, στην συνέχεια ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα απ’ την εξέδρα της παραλίας με άτομα να διασκεδάζουν πετώντας τους φίλους τους στο νερό αλλά και λουόμενους να κολυμπάνε και να απολαμβάνουν τον ήλιο.

Το έγχρωμο φιλμ του 1961 μας κλείνει με τον ηλικιωμένο άντρα και τις δυο γυναίκες να πηγαίνουν προς το εσωτερικό ενός εστιατορίου-καφετέριας, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην παραλία.
Βίντεο: Aylon Film Archives.

Πέρα όμως από το παραπάνω εξαιρετικό βίντεο η Aylon Film Archives έχει και άλλα για την Καλαμάτα της δεκαετίας του 1960.

Ειδικότερα στο πρώτο που ακολουθεί υπάρχουν πλάνα της οδού Αριστομένους στην Καλαμάτα το καλοκαίρι του 1966.
Γυρισμένα από το νεοκλασικό σπίτι δίπλα από το Ξενοδοχείο «Βασιλικόν». Στον δρόμο που δεν ήταν τότε πεζόδρομος, διακρίνονται λίγα οχήματα και ένα λεωφορείο. Στο τελευταίο πλάνο βλέπουμε από το εσωτερικό του σπιτιού την οικογένεια που φιλοξενούσε τον κινηματογραφιστή. Τα πλάνα γυρίστηκαν από τον A. G. Bonar κατά το οδοιπορικό του στην Πελοπόννησο τον Ιούλιο του 1966.

Ακόμα
Οι επιβάτες του γιότ ποζάρουν και μας χαιρετάνε καθώς ταξιδεύουν. Πλάνο ενός εντυπωσιακού φάρου στην άκρη κάποιου βράχου. Ένα ταχύπλοο πλησιάζει προς το φακό και μετά συνεχίζει τη βόλτα του. Πλάνο από το όμορφο λιμάνι του Πόρου με τα όμορφα νεοκλασικά κτήρια και το σήμα κατατεθέν του νησιού: το ιστορικό Ρολόι στην κορυφή του λόφου της Σφαίρας. Κτίστηκε το 1927 και είναι ορατό από παντού. Το κότερο συνεχίζει τη βόλτα του περνώντας από διάφορα ξερονήσια. Σε ένα από αυτά είναι κτισμένο ένα κάτασπρο εκκλησάκι. Και φτάνουμε στο λιμάνι της Ύδρας. Πανοραμικά πλάνα από το λιμάνι με τα τριώροφα και τετραώροφα λιτά κτίσματα που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική των Αρχοντικών της Ύδρας. Και τα υπόλοιπα πέτρινα κτήρια φανερώνουν τη μεγάλη οικονομική ευμάρεια που είχε το νησί των πλοιοκτητών. Το κότερο ρίχνει άγκυρα στο λιμάνι και οι επιβάτες ευτυχισμένοι κατεβαίνουν και αρχίζουν την βόλτα τους.

Ακόμα
Στο φιλμ αυτό καταγράφεται μέρος της διαδρομής που διασχίζει τον Ταΰγετο και ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα.
Ο δρόμος περνά μέσα από τον ορεινό όγκο και σε σημεία ξεπερνά τα 1300 μέτρα υψόμετρο. Ο κινηματογραφιστής μέσα από ένα Renault Dauphine καταγράφει εντυπωσιασμένος τα ψηλά βράχια, τα φαράγγια, αλλά και τις πολλές στροφές. Στη διαδρομή συναντάμε ένα μικρό φορτηγό, φορτωμένο με μεγάλα καλάθια και ανθρώπους. Τα πλάνα γυρίστηκαν από τον A. G. Bonar κατά το οδοιπορικό του στην Πελοπόννησο τον Ιούλιο του 1966.

Επίσης
Δύο απόψεις της παραλίας της Καλαμάτας από μία ταβέρνα στον δρόμο. Βλέπουμε τους λουόμενους με τις ομπρέλες, τα αποδυτήρια και μερικές ψαρόβαρκες.

Τέλος
Η Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας. Είναι γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1796.

Αναδημοσίευση από tharrosnews.gr