25 Απριλίου, 2024

Υποχρεωτικά τα εβδομαδιαία τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση, τουρισμό και πλοία στις «πορτοκαλί» περιοχές!

Υποχρεωτικά τα εβδομαδιαία τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση, τουρισμό και πλοία στις «πορτοκαλί» περιοχές!l

Τον… κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού σε ορισμένες από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας μας «έκρουσε» ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας πως μια σειρά περιοχών, μεταξύ των οποίων και ολόκληρη, σχεδόν, η Αττική, ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη και συγκεκριμένα πάνε στο «πορτοκαλί».

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, πλοία στις «πορτοκαλί» περιοχές, αλλά και εκείνοι στις παιδικές κατασκηνώσεις όλης της χώρας, είναι υποχρεωμένοι, πλέον, να κάνουν δύο τεστ κορωνοϊού (ένα rapid και ένα self test, συγκεκριμένα) την εβδομάδα!

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την τοποθέτησή της, αναφέρθηκε στο γεγονός πως η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 26 έτη. «Σήμερα βλέπουμε σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλη τη χώρα», συμπλήρωσε, λέγοντας, επίσης, πως η ιχνηλάτηση δείχνει πως οι νέοι, επιστρέφοντας από τις διακοπές, «μεταφέρουν» τον ιό στο οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό τους περιβάλλον.

Επιμένοντας στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόνισε πως πολλοί από όσους «κολλάνε» δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν πώς έγινε αυτό, πως δεν γνωρίζουν αν είχαν κάποια «ύποπτη» επαφή, συμπληρώνοντας πως ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 3,5% στην επικράτεια. Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, τόνισε ότι αυτό έχει συζητηθεί από την επιτροπή, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, οπότε προς το παρόν ισχύει η ισχυρή σύσταση να γίνονται self tests, τα οποία θα δηλώνονται στην ανάλογη πλατφόρμα.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες

Με το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση στο μέσο όρο των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, κάτι που οφείλεται και στη μετάλλαξη Δέλτα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, συμπληρώνοντας πως σε 25 από αυτές η επίπτωση είναι μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Αναφερόμενος δε στις περιοχές όπου ανεβαίνουν επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές, ενώ στην Πάρο υπήρξε… αύξηση 7 φορές πάνω! Ειδικότερα, στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων από 77 στις 7 Ιουλίου έφτασε τα 318 χθες, Τετάρτη, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, με 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου, στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, με 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9), υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24 στις 7/7) και επταπλασιαστεί στην Πάρο, σε 72 από 9 στις 7 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο Παρασκευή 16/7 μεταφέρονται επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω 6 περιοχές (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ίο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο), για εκτεταμένο testing. Στις περιοχές αυτές, επίσης, από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φόρες την εβδομάδα, μία με μέθοδο self test μια με μέθοδο rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Ανάλογη υποχρέωση δε, θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων.

Τα μέτρα για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Όσον αφορά στις παιδικές κατασκηνώσεις, η επιτροπή εισηγήθηκε για την είσοδο στην κατασκήνωση οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR 42 ωρών. Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου τα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μια με self test και μια με rapid test. Δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις έξι «πορτοκαλί» περιοχές, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε, όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα, αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

newsbreak.gr