18 Ιουλίου, 2024

Κώστας Τζιούμης: «Ακούμε τους δημότες μας και απαντάμε με έργα» Κύριο

Για 12η συνεχόμενη φορά, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Κυριακή (25/4/2021) δίνοντας απαντήσεις για μία σειρά από ζητήματα τα οποία αφορούν τόσο την πόλη, όσο και τα χωριά του Δήμου Τρίπολης.

Μεταξύ άλλων, ανάφερε τα εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΊΑ | «Τις επόμενες ημέρες θα βγει η δημοπρασία του έργου και μέχρι το τέλος του 2021 ελπίζουμε να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος που θα προκύψει από διαγωνισμό, ώστε σε 1,5 χρόνο να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Ένα έργο που θα δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για την πόλη μας. Δεν θα αναπλαστεί μόνο η πλατεία, αλλά και οι στοές. Θα είναι μία από τις καλύτερες πλατείες της Πελοποννήσου.»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΕΡΓΑ | «Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και σε αυτό το κομμάτι. Ομορφαίνουμε τον Δήμο, δημιουργώντας μικρές γωνιές πρασίνου. Αλλάξαμε όλη τη δενδροστοιχία στην οδό Ναυπλίου. Προχωρήσαμε και στην ανάπλαση της Στοάς Αθανασιάδη. Σε συνδυασμό με το Μεγάλο Καφενείο και την παιδική χαρά, θα είναι ένα στέκι για μικρούς και μεγάλους. Το ίδιο κάναμε και στην πλατεία Κολοκοτρώνη, που έφυγαν τα παλιά κατεστραμμένα κάγκελα και τοποθετούνται λουλούδια. Για την ανάπλαση της Πλατείας Κολοκοτρώνη έχουμε υποβάλει πρόταση, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η μελέτη από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ | «Δεν θυμάμαι να είχε γίνει αντίστοιχη παρέμβαση τις τελευταίες δεκαετίες. Εμείς θα συνεχίσουμε έτσι, αυτό θα γίνεται πλέον τακτικά.»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 | «Θεωρούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα ποικίλο το οποίο περιλαμβάνει υποδομές, εκδόσεις, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, μουσικές – θεατρικές εκδηλώσεις και συνέδρια. Ευελπιστούμε ότι θα εκτελεστέ όλο κι έτσι θα τιμήσουμε τα 200χρονα της Επανάστασης και η Τρίπολη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.»

ΤΡΕΝΟ | «Θεωρούμε πολύ σημαντικό να επαναλειτουργήσει η γραμμή του τρένου, για τουριστικούς και εμπορικούς λόγους. Εμείς θα στηρίξουμε την προσπάθεια».

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ | «Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουμε, έχουμε αρκετές εργολαβίες στην πόλη και στα χωριά μας και ετοιμάζουμε και νέες δημοπρασίες. Στόχος είναι στο τέλος της 4ετίας ένα σημαντικό κομμάτι δρόμων να έχει ασφαλτοστρωθεί.»

ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΆ | «Έχουμε υποβάλλει πρόταση στο «Τρίτσης» για την πλατεία Βαλτετσίου. Θα εξετάσουμε εκεί αν μπορεί να γίνει σκεπαστή αγορά. Υπάρχουν προτάσεις για σκεπαστή αγορά και στις παρυφές της πόλης. Είναι στις προθέσεις μας, κοιτάζουμε τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.»

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ | «Έχουμε υποβάλλει πρόταση για να δημιουργήσουμε νέα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο από την οδό Καλαβρύτων ως το άλσος Αγίου Γεωργίου. Έχουμε ετοιμάσει τις προμελέτες.»

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ | «Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και είναι η 3η χρονιά που συμβαίνει αυτό. Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή δίπλα στους αγρότες. Πήραμε απόφαση και στο δημοτικό συμβούλιο και απαιτούμε άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών στα μήλα Πιλαφά.»

ΠΑΡΚΙΝΓΚ – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ | «Για να εφαρμοστεί ελεγχόμενη στάθμευση, χρειάζεται δημοτική αστυνομία. Από τον Δεκέμβριο περιμένουμε νομοσχέδιο για να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δυνατότητα για προσλήψεις. Παράλληλα, εμείς ζητήσαμε αν υπάρχουν δημοτικοί αστυνομικοί από άλλους δήμους να έρθουν στον Δήμο μας. Υπάρχει ενδιαφέρον από 2-3 και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Τότε θα μπορέσουμε να νοικιάσουμε και κάποια οικόπεδα στο κέντρο της πόλης για να δημιουργήσουμε χώρους στάθμευσης.»

ΑΔΕΣΠΟΤΑ | «Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Ο αριθμός των ζώων που έχουν στειρώσει και στα οποία παράσχει κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι πολλαπλάσιος, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα έχει μειωθεί, δεν έχει εξαφανιστεί, διότι δεν μπορεί να εξαφανιστεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Υπογράφουμε σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή σύγχρονου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, κοντά στη Νεστάνη. Έχει εγκριθεί η πρόσληψη κτηνιάτρου και θα εκδοθεί η προκήρυξη στο ΑΣΕΠ. Ελπίζουμε ότι ο νέος νόμος που θα ψηφιστεί σύντομα σε συνδυασμό με το Καταφύγιο, θα επιφέρει μια σαφή βελτίωση.»

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ | «Σε συνεργασία με τον ΣΑΟΟ έχουμε συντηρήσει και διανοίξει όλα τα μονοπάτια που συνδέουν ιστορικές περιοχές (Μαίναλο, Τρίκορφα κ.α.). Το επόμενο διάστημα έχουν παραγγελθεί ενημερωτικές πινακίδες. Παράλληλα, γίνεται ψηφιοποίηση των μονοπατιών. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή την προσπάθεια και θα επεκταθεί και σε άλλα μονοπάτια, ώστε ο πεζοπορικός τουρισμός να αυξηθεί στον Δήμο μας. Αυτά τα μονοπάτια συνδέονται με τα πιστοποιημένα μονοπάτια της Γορτυνίας. Έχει προχωρήσει και η μελέτη στη δημιουργία Αναρριχητικού Πάρκου Νεστάνης, σε συνεργασία με τον ΕΟΣ.»

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ | «Έχουμε κατασκευάσει 14 νέες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας να τις προσέχουμε. Δόθηκαν χρήματα από τους δημότες για να κατασκευαστούν.»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ | «Εξυπηρετεί πολλούς συμπολίτες μας. Η προσπάθεια για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες είναι τεράστια. Τρέχει και το πρόγραμμα ΤΕΒΑ σε περίπου 1000 οικογένειες.»

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΥΑΤ | «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους, ήταν ένας αξιόλογος διαγωνισμός. Βραβεύτηκαν τα παιδιά που πρώτευσαν. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους κι όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πάρουμε όλα τα έργα τους και θα διακοσμήσουμε χώρους της ΔΕΥΑΤ ή ίσως εκδοθεί κι ένα έντυπο. Επιπλέον, θα ξεκινήσει ένας πανελλήνιος διαγωνισμός με φωτογραφίες που έχουν σχέση με την Τρίπολη και την Επανάσταση και τα 20 καλύτερα έργα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Τρίπολης, ενώ όλοι θα μπορούν να περιηγηθούν και ψηφιακά. Ο σχεδιασμός είναι του παγκοσμίου φήμης γλύπτη από την Τρίπολη κ. Νίκου Φλώρου στον οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ | «Άμεσα θα βάψουμε το Πνευματικό και θα καθαρίσουμε τα μάρμαρα. Το θέμα με τις κάμερες, θα το εξετάσουμε.»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ | «Έχουμε προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία δρόμου 14 μέτρων με ποδηλατοδρόμο. Έχουμε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο αυτό. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης κι έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι ιδιοκτήτες. Είναι ένα έργο εμβληματικό για την πόλη μας. Η νοσηλευτική Σχολή δεν πρόκειται να ξαναφύγει από την πόλη μας, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Εμείς θέλουμε η Σχολή να αναπτυχθεί, διότι θα αναπτυχθεί και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΛΑΓΑΝΗ | «Η πόλη μας θρήνησε την απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας που ποτέ δεν ξέχασε την Τρίπολη. Είχε ετοιμάσει την προμελέτη για την ανάπλαση του χώρου στο Νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης. Συμφωνήσαμε με την οικογένειά του αυτό το έργο να το συνεχίσουμε, όπως και το Μνημείο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, στην πλατεία Άρεως.»