14 Ιουλίου, 2024

Σε δοκιμαστική λειτουργία η Μονάδα Απορριμμάτων Ηλείας

Σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας τίθεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που κατασκευάστηκε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς στην Ηλεία, η πρώτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στην Πελοπόννησο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που πλέον μπαίνει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των υποδομών. Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (MEA) όπου θα εφαρμοστεί μηχανική ανακύκλωση για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και αναερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος υπολογίζεται στους 80.000 τόνους και καλύπτει στο συνολό του το νομό Ηλείας.

Πλησίον της νέας ΜΕΑ έχει προβλεφθεί η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ),, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή, ώστε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται με την μείωση κόστους.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αποτελούν χρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ 22 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Ανάδοχο σχήμα είναι η Ένωση Εταιρειών ΑΒΑΞ ΑΕ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ.

Τα συνοδά έργα που πλαισιώνουν την κατασκευή της μονάδας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εκτός από το ΚΔΑΥ, θα είναι νέο ΧΥΤΥ, Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δράσεις Διαλογής στη Πηγή και Οικιακής Κομποστοποίησης και η ανάπτυξη Πράσινων Σημείων.

Τη μονάδα επισκέφθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης, με τον υπουργό να συνοδεύουν οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Παπαθανάσης: Καινοτόμες υποδομές με σεβασμό προς το περιβάλλον

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Ξεναγήθηκα στις εγκαταστάσεις ενός έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία που κατασκευάστηκε ως Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα. Τα έργα που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ εκτελούνται εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού ενώ παράλληλα δημιουργούν άρτιες και καινοτόμες υποδομές με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η υπερσύγχρονη αυτή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων συμβάλει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης με στόχευση την πράσινη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και τον σεβασμό προς το περιβάλλον».

www.ypodomes.com