Το κάστρο της Λάρισας βρίσκεται στον λόφο ομώνυμου που βρίσκεται σε ύψος 289μ πάνω από την πόλη του Άργους. Λόγω της στρατηγικής του θέσης χτίστηκε από την προϊστορική περίοδο. Τα τείχη του αποκαλύπτουν τη μακρά ιστορία της, ξεκινώντας από τη Μέση Ελληνιστική περίοδο μέχρι την τουρκική και την ενετική κυριαρχία.
Έχει δύο περιβλήματα, ένα ευρύτερο εξωτερικό και ένα μικρότερο εσωτερικό. Στο δεύτερο είναι τα ερείπια της χριστιανικής εκκλησίας της Παναγίας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ., 4 δεξαμενές νερού και δύο αρχαίοι ναοί, ένας αφιερωμένος στον Δία Λάρισα στην κορυφή του οποίου ήταν χτισμένος ο ναός της Αγίας Μαρίνας. , και ένα άλλο αφιερωμένο στην Αθηνά Πολιά. Το 1992 αυτό το μνημείο ανακηρύχθηκε καταχωρισμένο και σήμερα πολιτιστικές δραστηριότητες και φεστιβάλ γίνονται σε αυτό το ιστορικό σημείο.
Στα δυτικά της Αργολικής κοιλάδας, πάνω από την ιστορική πόλη του Άργους στον ομώνυμο κωνικό λόφο 289 μ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο της Λάρισας. Έτσι πήρε το όνομά του από τη Λάρισα, κόρη του θρυλικού Πελασγού. Η μακρά ιστορία του κάστρου ανιχνεύεται μέσα από τα ευρήματα που χρονολογούνται από τη Μέση Χαλκοκρατία, την Μεταγενέστερη Αρχαϊκή Περίοδο (5ος-4ος αιώνας μ.Χ.) τη Βυζαντινή, τη Φραγκική, την Οθωμανική και την Ενετική κυριαρχία. Η σημερινή μορφή του κάστρου χρονολογείται από τον μεταγενέστερο βυζαντινό και φραγκικό κανόνα, με μερικές μεταγενέστερες επεκτάσεις και συνημμένα.
Οι ογκόλιθοι, λείψανα της οχύρωσης των Κυκλώπων που εντοπίστηκαν εύκολα σε τμήματα του ιδρύματος, δείχνουν ότι το κάστρο χτίστηκε πριν από πολλά χρόνια, πιο συγκεκριμένα περίπου το 1800 π.Χ. βήματα προγόνων Στη Μέση Βυζαντινή περίοδο (10ος αιώνας μ.Χ.) χτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο. Στη συνέχεια, από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα, οι Φράγκοι και οι Ενετοί ανέλαβαν το κάστρο και προχώρησαν σε περισσότερες επισκευές και επεκτάσεις. Τα τείχη της αρχαίας ακρόπολης αντικαταστάθηκαν με μεσαιωνικά και κατασκευάστηκαν νέα τείχη, τα οποία περιβάλλουν τα παλιά. Μετά από αυτό, οι Τούρκοι άφησαν τα ίχνη τους, προσθέτοντας την προσωπική τους γεύση στον ιστορικό χώρο.
Το κάστρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1821. Το 1822 μετά την άφιξη του Δράμαλη στην πόλη, 700 πολεμιστές με τον Δ. Υψηλάντη να ηγείται της ομάδας κατέλαβαν το κάστρο, αποσπά την προσοχή του Δραμάλη και βοήθησε τον Κολοκοτρώνη να συγκεντρώσει άντρες για να δημιουργήσουν έναν ικανό στρατό . Ωστόσο, στις 24 Ιουλίου 1822, μετά τη δημιουργία εκτροπής, έφυγαν από το κάστρο, για να κερδίσουν τη μάχη στο διάσημο ιστορικό πεδίο μάχης που ονομάζεται «Dervenakia».
Υπάρχουν δύο περιβλήματα που περιβάλλουν το κάστρο, ένα μεγαλύτερο εξωτερικό, μήκους 200 μέτρων και ένα μικρότερο εσωτερικό μήκους σχεδόν 70 μέτρων. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στον εσωτερικό περίβολο υπήρχαν δύο αρχαίοι ναοί, ένας αφιερωμένος στον Δία Λάρισα και ο άλλος στην Αθηνά Πολιά. Οι ανασκαφές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτών των δύο ναών και το 1859 πάνω από τον πρώτο κτίστηκε η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εκεί από το 1906 έως το 1928 έφεραν στο φως 4 δεξαμενές νερού και λείψανα από μια χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία χτίστηκε από τον Επίσκοπο του Άργους Νικήτα τον 12ο αιώνα (1166 π.Χ.). Για να κατασκευαστεί αυτή η εκκλησία, χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υλικά των αρχαίων χρόνων.
Το 1992 το μνημείο ανακηρύχθηκε καταχωρισμένο και τώρα χρησιμοποιείται για πολιτιστικές δραστηριότητες και διάφορες εκδηλώσεις. Το κάστρο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που ξεκινά από την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου Η θέα είναι μαγική, και πριν τα μάτια του επισκέπτη απλώσουν την αξιοθαύμαστη Αργολική κοιλάδα.
More Stories
Κυβέρνηση: Μπλε φάκελοι με 170 έργα για το 2025 – Τι περιλαμβάνει η λίστα για την Αργολίδα
Νέος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Ναυπλίου
Πρόσκληση για κρασάκι από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών & Φίλων Αργολίδας «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»