21 Μαΐου, 2024

Ολοκληρώθηκε η εξουδετέρωση πυρομαχικών στο βόρειο λιμάνι της Μονεμβασίας

Με απόλυτη επιτυχία και με αξιοζήλευτο επαγγελματισμό ολοκληρώθηκε η δεύτερη επιχείρηση εξουδετέρωσης πυρομαχικών, από το Πολεμικό Ναυτικό, στο βόρειο λιμάνι της Μονεμβασίας.

Την επιχείρηση έφερε εις πέρας ειδική, επίλεκτη ομάδα βατραχανθρώπων, με ειδίκευση στην εξουδετέρωση ναρκών και βομβών.

Πλησίον του λιμανιού, υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός πυρομαχικών από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αγγλικής προέλευσης, που σχημάτιζαν λόφο στον βυθό, με ακτίνα 4 μέτρων περίπου και με ύψος 4 μέτρων επίσης.

Όπως αναφέρει ο δήμος Μονεμβασίας σε ανάρτησή του, τα πυρομαχικά είχαν ξεφορτωθεί από πλοίο στη θάλασσα, και πιθανόν αυτό να συνέβη κατά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από την περιοχή τον Απρίλιο του 1941, μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

Η επικινδυνότητα ήταν πολύ μεγάλη, αφού τα βλήματα ήταν ενεργά, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Λιμενικό- δημοτικό Ταμείο, προέβη σε σήμανση και σε οριοθέτηση του χώρου, ενώ ο δήμος Μονεμβασίας ζήτησε από το ΓΕΝ να οργανωθεί η επιχείρηση εξουδετέρωσης των βλημάτων.

Ο δήμος εξασφάλισε και τις σχετικές άδειες μια και η δράση έγινε σε ζώνη περιοχής natura.

To δημοτικό λιμενικό ταμείο ανέλαβε το κόστος σίτισης και στέγασης της ομάδας εξουδετέρωσης.

Όπως ενημέρωσαν τα στελέχη του ΓΕΝ τον δήμο, τέτοιο μεγάλο μέγεθος πυρομαχικών δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε άλλο σημείο της χώρας (το δεύτερο μεγαλύτερο είναι περίπου στο 1/10 του μεγέθους αυτών της Μονεμβασίας).

Πολεμικό Ναυτικό