20 Απριλίου, 2024

Το τέλος του lockdown: Τι αλλάζει σε κυκλοφορία, λιανεμπόριο, ταξίδια από 14/5

Το καθοριστικό βήμα για το τέλος του lockdown λαμβάνει χώρα και στην ελληνική επικράτεια με την άρση σειράς περιορισμών, που συνόδευσαν τις ζωές των πολιτών επί σειρά πολλών μηνών. Από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 14/5 παρελθόν θα αποτελεί το γραπτό μήνυμα για την κυκλοφορία, όπως και το ραντεβού για τις αγορές, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00:30, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με τους εμβολιασμούς να τρέχουν σε ταχείς ρυθμούς και όπλο τους διαγνωστικούς ελέγχους η χώρα, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση μπαίνει στη θερινή, και δη τουριστική περίοδο, με αισιοδοξία.

Από τα μέσα Μαΐου ως τα τέλη Ιουνίου, θα εφαρμοστεί σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα ώστε να δοθούν και προς τα έξω οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Αυτό θα γίνει με επαγρύπνηση για την παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση κρίσιμων δεικτών, που διαμορφώνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής :

  • το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια και τις περιφέρειες της χώρας,
  • τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους,
  • το ποσοστό εμβολιασμού και ανοσίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα και
  • την πληρότητα του ΕΣΥ ανά υγειονομική περιφέρεια.

Τι θα ισχύσει από την Παρασκευή

Στις 14 Μαΐου

Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Για ταξίδια προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Η δήλωση των self test θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Όσοι θέλουν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα θα μπορούν να το κάνουν χωρίς περιορισμό, με τη σύσταση ωστόσο για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, χωρίς αυτό να αποτελεί αντικείμενο ελέγχου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032.

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ. Καταργείται το click-in- shop ή το click away.

Επαναλειτουργία:

των βρεφονηπιακών σταθμών στις 17/5,
των θερινών κινηματογράφων στις 21/5,
των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων στις 28/5.

Για το άνοιγμα του τουρισμού θα ισχύσει το Green Pass+ και το σύστημα δειγματοληψίας από την 1η Ιουνίου.

Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.