20 Ιουλίου, 2024

Πρωτοβουλία του Δημάρχου φέρνει το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στην Ε.Ε.

Πρωτοβουλία του Δημάρχου φέρνει το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στην Ε.Ε.

Μία σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, όσον αφορά την προστασία του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Σε συνέχεια γνωστοποίησης καταγγελίας που υπογράφουν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας (που είναι φορέα καταχώρισης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ) Γιώργος Λαζόγιαννης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού ΝΗΛΕΑΣ Γιώργος Κόκκινος και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας και του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ – ΣΥΜΕΠΟΠ Σταύρος Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κινεί τη διαδικασία προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιες Ευρωπαϊκές Επιτροπές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλόπουλος, έχοντας επαφές με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, με τους Δημάρχους του νομού και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας συντάσσει επιστολή, την οποία και θα συνυπογράψουν οι τοπικοί φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, με αίτημα να υπάρξει ενεργή παρέμβασή τους ως θεματοφύλακες των Συνθηκών για την προστασία του ευρωπαϊκού προϊόντος «Elia Kalamatas» ΠΟΠ.

Για το θέμα αυτό, σχετική ενημέρωση παρείχε σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, ο Δήμαρχος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, παρουσία του Δ/ντη του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας και γραμματέα του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννη Πάζιου.

Υπενθυμίζεται ότι, εκκρεμεί στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της Απόφασης Αποστόλου, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου. Επίσης, τόσο ο Δήμος Καλαμάτας όσο και οι υπόλοιποι Δήμοι με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων έχουν ταχθεί υπέρ των θέσεων των παραγωγικών φορέων του νομού.  

«Είναι κρίσιμο η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να μη μείνει στη μέση. Ως Δήμος Καλαμάτας μπαίνουμε μπροστά και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί, ενωμένοι οι φορείς της Μεσσηνίας μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα», το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμάτας για την υπόθεση του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Από την πλευρά του ο κ. Πάζιος χαρακτήρισε ως άριστη τη συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τονίζοντας την άμεση ανταπόκρισή του στο ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία και διασφάλιση του ονόματος του εμβληματικού προϊόντος της περιοχής μας, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά του στη συλλογική προσπάθεια όλων των φορέων.