19 Απριλίου, 2024

Νεμέα: Έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας

Tη Δευτέρα 24/5/2021 στο Δημαρχείο Νεμέας ,ο Δήμαρχος ,Κων/νος Φρούσιος,ο Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ,Μάζος Ηλίας και ο Πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού, Κωστάκης Κων/νος σύνταξαν επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας και με πολλαπλούς αποδέκτες αναφέροντας τα προβλήματα που ταλανίζουν λόγω της πανδημίας τον αγροτικό τομέα ,εστιάζοντας κυρίως στη διαχείριση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας.
Δείτε παρακάτω την επιστολή :

              ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση κορινθιακής σταφίδας.» 

Μετά την πολύχρονη κρίση που πέρασε η αγροτική και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία ,για άλλη μια φορά πλήττεται σφοδρά η καλλιέργεια και η εμπορική διαχείριση της κορινθιακής σταφίδας.
Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που απευθύνεται εξ ολοκλήρου σε παγκόσμιες αγορές και δυστυχώς για 2η συνεχόμενη χρονιά κάτω από το βάρος της πανδημίας δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα προϊόντος που σε συνάρτηση με τον επικείμενο τρυγητό του 2021 θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής απορρόφησης και χιλιάδες καλλιεργητές θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο έντονα τα βιοποριστικά προβλήματα των αγροτικών οικογενειών τους που ήδη βρίσκονται σ’ απόγνωση.
Όλοι γνωρίζουμε πως ακόμη και με το άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει στους προ covid ρυθμούς.
Επίσης πρέπει ν’ αναφέρουμε πως μέχρι και το 2008 λειτουργούσε η απόσταξη της σταφίδας για φαρμακευτικούς σκοπούς αλλά και για την δημιουργία – ενίσχυση και άλλων δυναμικών προϊόντων.
Για πολλά χρόνια η κορινθιακή σταφίδα δεν έχριζε περαιτέρω μέτρων ενίσχυσης αφού σαν ένα πολυδύναμο προϊόν έβρισκε μόνη της το δρόμο της στην παγκόσμια αγορά.
Όλο λοιπόν αυτό το αποθεματικό που δημιουργήθηκε είναι πασιφανές αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας από το ‘’πάγωμα’’ των αγορών και των δρόμων διάθεσης του προϊόντος.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένη ανάγκη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ν΄ αναζητήσει αποτελεσματικούς τρόπους απόσυρσης των πλεονασμάτων.
Ήδη η ηγεσία του Υπουργείου και το 2020 αλλά και το 2021 βρήκαν τρόπους και αντιμετώπισαν με μεγάλη επάρκεια το ίδιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Είμαστε σίγουροι πως για άλλη μια φορά το θεσμικό κράτος θα ρίξει το βάρος του στην ελάφρυνση των δυσβάσταχτων προβλημάτων των πολλών και θα βρει αποτελεσματικούς τρόπους να τ’ αντιμετωπίσει .

              Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                          ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Α.Ο.Σ.Ν.                         ΠΡΟΕΔΡΟΣ            
                                                                                                                       ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ  ΣΥΝ/ΣΜΟΥ


  ΚΩΝ/ΝΟΣ Θ. ΦΡΟΥΣΙΟΣ                      ΜΑΖΟΣ ΗΛΙΑΣ                          ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ