18 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια τζιτζίκια αναδύονται από το έδαφος μετά από 17 χρόνια (βίντεο+εικόνες)

Adult cicadas rest on a plant, Monday, May 17, 2021, at Woodend Sanctuary and Mansion, in Chevy Chase, Md. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη τζιτζικιών παγκοσμίως. Ο κύκλος ζωής των τζιτζικιών είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια για τους επιστήμονες. Τα περισσότερα τζιτζίκια έχουν έναν κύκλο ζωής που διαρκεί από δύο έως πέντε χρόνια.

Ωστόσο, επτά είδη στις ΗΠΑ που ανήκουν στο γένος Magicicada παραμένουν υπόγεια ως νύμφες για 13 ή 17 χρόνια πριν εμφανιστούν, μια διαδικασία που ονομάζεται περιοδικός επώαση. Τα μόνα άλλα δύο είδη τζιτζικιού που το κάνουν αυτό, βρίσκονται στα νησιά Φίτζι και την Ινδία.

Φέτος, μια εκκόλαψη περιοδικών τζιτζικιών που ονομάζονται Brood X κάνει την εμφάνισή της στις ανατολικές ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το New Scientist, δισεκατομμύρια τζιτζίκια κάνουν την εμφάνισή τους σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ,κυρίως κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής. Τα τζιτζίκια Brood X έχουν ήδη εντοπιστεί στις πολιτείες Γεωργία, Μέριλαντ και η Βιρτζίνια. Δισεκατομμύρια νύμφες τζιτζικιών, που ζούσαν στις ρίζες των δέντρων για 17 χρόνια, θα βγουν έξω για να ρίξουν το δέρμα τους, θα αρχίσουν να τρέφονται και να αναζητούν συντρόφους.

Η παραμονή των τζιτζικιών κάτω από το έδαφος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δυσκολέψει τα αρπακτικά στο να τα εντοπίσουν, δίνοντας στην επόμενη γενιά ένα πλεονέκτημα επιβίωσης.

AP
AP
AP
AP
AP
AP

ΠΗΓΗ: New Scientist