18 Ιουνίου, 2024

Στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Στύλιος

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα ειδικά ψηφιακά έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου, παρουσία των Βουλευτών Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, του Δημάρχου Δυτ. Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα του Προέδρου του Κτηματολογίου καθηγητή Δημήτρη Σταθάκη, του Προέδρου του Δ.Σ. και Αντιδημάρχων.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η πρόταση – διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής για ένταξη του Δήμου Καλαμάτας στο έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», μέσα από την επέκταση του οικονομικού αντικειμένου του, με στόχο να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας. Πρόκειται για έργο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου πολεοδομικών αδειών το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών απεικόνισης Δομημένων Επιφανειών και Μητρώου Κτηρίων και θα διαλειτουργεί με το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων του ΤΕΕ για την άντληση και προβολή των στοιχείων.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα όπως η μεταγραφή στο Κτηματολόγιο κοινόχρηστων χώρων, δρόμων, σχολείων του δήμου που εμφανίζονται στην κυριότητα είτε του δημοσίου, είτε ως αγνώστου ιδιοκτήτη προκειμένου να υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις και αλλαγές, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για τη λειτουργία και το σχεδιασμό του Δήμου στους τομείς αρμοδιότητας του Υφυπουργού.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της σύσκεψης, ο Δήμαρχος ανέφερε:

«Καλωσορίζουμε τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Δήμο μας, καθώς και τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου. Ο Υπουργός βρίσκεται εδώ με την ευκαιρία των εγκαινίων του υποκαταστήματος Καλαμάτας του Κτηματολογίου, ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας και θα διευκολύνει και τους επαγγελματίες του χώρου καθώς οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα. Εμείς με την ευκαιρία της παρουσίας τους, θέσαμε στον Υπουργό όλα τα ζητήματα του Δήμου μας, την ψηφιακή εξέλιξη του Δήμου μας και τα βήματα που κάναμε εν μέσω υγειονομικής κρίσης και είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ανέφερε: «Ευχαριστώ Δήμαρχε για την υποδοχή και για την επικοινωνία που είχαμε, τη συνομιλία και τη συνεργασία. Ένα ακόμα υποκατάστημα, το 20ο στη σειρά παρέχουμε σήμερα στους πολίτες. Πλέον όσοι εξυπηρετούνταν από τα υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας θα εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα που θα λειτουργεί στην Καλαμάτα. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες μειώνοντας ταλαιπωρία και γλιτώνοντας περιττά έξοδα και οι επαγγελματίες θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο. Έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον τόπο μας. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και εγώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση του Κτηματολογίου και τους εργαζόμενους που εργάστηκαν να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Να ευχηθώ στη νέα αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου και στους εργαζόμενους του Κτηματολογικού Γραφείου στην Καλαμάτα καλή θητεία. 123.000 δικαιώματα εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο κατάστημα, περίπου κάθε χρόνο 3000-3500 χιλιάδες συναλλαγές πραγματοποιούνται και πλέον ένα καλό εργαλείο είναι στη διάθεση των πολιτών».

Ακολούθησε επίσκεψη στο νέο Υποκατάστημα Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου.