17 Ιουνίου, 2024

«Τα σχολεία της Ομογένειας γιορτάζουν το 1821»

Την «ευθύνη» και το «χρέος» της νέας γενιάς Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας, μεγαλώνοντας, «μέσα από τις σπουδές, την εργασία και την προκοπή» τους, να δικαιώσουν «τις προσδοκίες των παλαιοτέρων», υπογράμμισε, σε διαδικτυακό του μήνυμα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρετίζοντας τη διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσαν με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς, οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, με θέμα: «Τα σχολεία της ομογένειας γιορτάζουν το 1821».

«Με το φιλότιμο, την καρδιά και την ψυχή των προγόνων μας, σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ελληνισμού, αυτές, που έκαναν την Ελλάδα συνώνυμη της Ευρώπης» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη χαρά του για τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με την επίσημη ιδιότητα του, αλλά, επίσης και «ως Μακεδόνας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε μεταξύ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής» και ως «εγγονός προσφύγων και μεταναστών, που άφησαν τους τόπους τους για μια καλύτερη ζωή». Αναφέρθηκε, στην διαχρονική συνεισφορά των ελλήνων της διασποράς στην επίτευξη εθνικών στόχων, από τα χρόνια ακόμη της ελληνικής επανάστασης, από τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας και τους Ιερολοχίτες του Α. Υψηλάντη και άλλων, που ενέπνευσαν και εμπνεύστηκαν από τους οπλαρχηγούς του 1821 και πρόσθεσε: «Η προσφορά και αρωγή των Ελλήνων της Διασποράς ήταν πάντοτε καθοριστική στην πορεία της χώρας μας».

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο η «αρχαία ρίζα μας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας, της ιστορικής ταυτότητας, φώτισαν τον κόσμο και έκαναν τον ελληνισμό, οικουμενικό» και το πώς «η εξέλιξη και η προκοπή των Ελλήνων κράτησε τη φλόγα ζωντανή στους νεότερους, εντός και εκτός συνόρων». Επίσης αναφέρθηκε στο πώς ενέπνευσαν οι αρχές και οι αξίες της Δημοκρατίας κινήματα, όπως η Αμερικανική Ανεξαρτησία και η Γαλλική Επανάσταση. Επεσήμανε, ακόμη, «την προσήλωση των Ελλήνων της διασποράς στο όραμα για την απελευθέρωση, αλλά και το μοναδικό ρεύμα του φιλελληνισμού παντού στον κόσμο» και πρόσθεσε: «Είναι αυτά τα ίδια ιδανικά, που ενέπνευσαν και την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, το Κράτος Δικαίου, ο Σεβασμός στον πλησίον, η προστασία των μειονοτήτων τα δομικά συστατικά της Ευρώπης, που ξεκίνησαν από τις δομές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και σε, βάθος αιώνων, φώτισαν ολόκληρο τον κόσμο».

«Και μεγαλώνοντας» – συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενος προς τους μαθητές – «όλη αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορική μνήμη, η πολιτική κατάκτηση της ανεξαρτησίας και του κοσμοπολιτισμού του πολυμήχανου λαού μας, γίνεται δική σας η ευθύνη. Της νέας γενιάς Ελλήνων της διασποράς, αλλά και των συνομηλίκων σας στην Ελλάδα, την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Εσείς έχετε τώρα το χρέος να πάρετε την σκυτάλη από τους γονείς και τους παππούδες σας και μέσα από τις σπουδές, την εργασία και την προκοπή σας, να δικαιώσετε τις προσδοκίες των παλαιοτέρων».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπενθύμισε όλες τις «μεγάλες στιγμές του ελληνισμού» από την επανάσταση του 1821 και την εθνική ολοκλήρωση, τους δύο παγκοσμίους πολέμους και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, και τέλος, την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. «Φέτος, μαζί με τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση, γιορτάζουμε και τα τεσσαρακοστά ευρωπαϊκά γενέθλια της Ελλάδας» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φετινή χρονιά με τους πολλούς συμβολισμούς, συνδυάζεται, επίσης, με την «τελική φάση της εξόδου μας από την «πρωτοφανή πανδημία που χτύπησε την ανθρωπότητα».

«Βαδίζουμε προς ένα τέλος, που θα έρθει γρηγορότερα, αλλά θα έρθει μόνο με τον εμβολιασμό και την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Ε. Επιτροπής για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του «μεγαλύτερου εμβολιαστικού προγράμματος στην ιστορία της ανθρωπότητας», που διασφαλίζει «ασφαλή και προσβάσιμα εμβόλια σε όλους τους πολίτες» και «εξάγει στον αναπτυσσόμενο κόσμο, περίπου όσα εμβόλια διαθέτει για τους πολίτες της Ευρώπης των 27».

«Ως ο Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ και Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, που συμπεριλαμβάνει τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις δεξιότητες, τον διαθρησκευτικό διάλογο και της μάχης κατά του αντισημιτισμού, θέλω να σας καλέσω όλους να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μιας και η Ευρώπη είναι η κοινή μας πατρίδα και μιας και η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι η μία συστατικό της άλλης» είπε ο κ. Σχοινάς και κατέληξε: «Χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό. Τηρούμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε για να πάμε όλοι μαζί με ασφάλεια το ερχόμενο καλοκαίρι στην αγαπημένη μας Ελλάδα, κοντά στους φίλους και τους συγγενείς μας».

Ζ. Μακρή: «Ας δώσουμε στη νέα γενιά εφόδια ζωής»

«Η ελληνική επανάσταση του 1821, η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είναι η πυξίδα όλων μας στην κάθε διαδρομή» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Τα σχολεία της ομογένειας γιορτάζουν το 1821». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και στελεχών των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και με την υποστήριξη του δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

«Είναι, ειλικρινά, μεγάλη η χαρά μου, που σας συναντώ όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, Έλληνες του εξωτερικού και της ομογένειας» τόνισε η υφυπουργός και συνέχισε: «Η επανάσταση του 1821, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα, αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση και απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες, αλλά και σε όλους τους πολίτες του κόσμου, που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα».

Η υφυπουργός επεσήμανε ότι τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι «μια εξαιρετική αφορμή για σκέψη, μελέτη, επεξεργασία, προβληματισμό, εμβάθυνση, γνώση».

«Η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών στα ιστορικά αυτά ορόσημα, η προώθηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου, η ανάπτυξη της συνεργασίας, της κριτικής σκέψης, των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών, της προσωπικότητάς τους, είναι μέριμνα της Παιδείας» ανέφερε η κ. Μακρή και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε τους μαθητές να ανακαλύψουν αυτήν την καθοριστική για την Ελλάδα ιστορική περίοδο, ας συμβάλλουμε με τρόπο ουσιαστικό και ωφέλιμο στην καλλιέργεια γνήσιου ενδιαφέροντος για τα διακόσια χρόνια της νεότερης Ελλάδας, ας δώσουμε στη νέα γενιά εφόδια ζωής».

Η υφυπουργός απευθύνθηκε και προς τις μαθήτριες και τους μαθητές της ομογένειας, λέγοντας: «Είστε η έμπνευσή μας και ο οδηγός μας για το μέλλον της Ελλάδας στο παγκόσμιο διεθνοποιημένο περιβάλλον. Εσείς που, αν και ζείτε μακριά από τη χώρα μας, την έχετε στην καρδιά και στο μυαλό σας, στην καθημερινή σας ζωή, στις πράξεις και στις δράσεις σας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός και προς τους παιδαγωγούς, που, όπως είπε, θωρακίζουν την ελληνική ιστορία και παιδεία και διασώζουν την «συλλογική κληρονομιά», διδάσκοντας τα παιδιά με «το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» και πρόσθεσε: «Εκτιμώ την προσφορά σας στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητα και συναίσθηση, στην καλλιέργεια της ελληνικότητας μέσω της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, όπου βρίσκονται Έλληνες, στην ανάδειξη της ιστορικής αξίας των γεγονότων αλλά και της διαχρονικής αξίας των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, μέσα από ουσιαστικές δράσεις. Σας είμαι ευγνώμων για την ουσιαστική αυτή εμπειρία και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή πρόοδο στα παιδιά μας».

ΑΠΕ – ΜΠΕ