27 Απριλίου, 2024

Σπαρτιάτης ο καλύτερος ζαχαροπλάστης της Αυστραλίας!

«Όνειρό μου να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο στην Αυστραλία που να θυμίζει τα ζαχαροπλαστεία της Ελλάδας» λέει ο 41χρονος Ζαχαρίας Αντωνίου που έλκει την καταγωγή του από τη Σπάρτη..

Όταν ο Ελληνοαυστραλός Ζαχαρίας Αντωνίου, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να εγκαταλείψει την Μελβούρνη όπου εργαζόταν στον τομέα marketing και διαφήμισης, για να ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο να γίνει ζαχαροπλάστης, δεν φανταζόταν ποτέ πως οι κόποι του θα ανταμείβονταν τόσο σύντομα και πως οι πρωτότυπες λαχταριστές δημιουργίες του θα του χάριζαν το βραβείο του καλύτερου ζαχαροπλάστη.

Ο διαγωνισμός «Pastry Chef of the Year» πραγματοποιήθηκε πριν δυο εβδομάδες στo Brisbane  όπου συμμετείχαν οι καλύτεροι ζαχαροπλάστες της Αυστραλίας.
«Ομολογώ πως δεν περίμενα να κερδίσω γιατί ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος αλλά όταν άκουσα τους υπεύθυνους του διαγωνισμού να ανακοινώνουν το όνομα μου, ενθουσιάστηκα και ένιωσα πως οι κόποι και η σκληρή δουλειά των τελευταίων χρόνων ανταμείφθηκαν» λέει ο 41χρονος ζαχαροπλάστης ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στην Αδελαΐδα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Γιος του Κώστα και της Σερματένιας, που μετανάστευσαν από την Θεσσαλονίκη και την Σπάρτη την δεκαετία του 1950, ο Ζαχαρίας εξομολογείται πως από μικρό παιδί αγαπούσε να παρακολουθεί την γιαγιά και την μητέρα του να μαγειρεύουν και να ετοιμάζουν γλυκά και λιχουδιές» λέει ο Ζαχαρίας ο οποίος ομολογεί πως η έμπνευση του να δημιουργήσει το δημοφιλές «μάτι cake» ήταν όταν ζήτησε από μια αγαπημένη του φίλη να τον «ξεματιάσει».

«Είχα μόλις ανοίξει δειλά-δειλά το εργαστήρι μου στο πίσω μέρος του σπιτιού, και της ζήτησα να με ξεματιάσει. Για να την ευχαριστήσω σκέφτηκα να φτιάξω μια τούρτα σε σχήμα ματιού αλλά σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμουν πως θα είχε τέτοια απήχηση και θα γινόταν τελικά σήμα κατατεθέν και υπογραφή της δουλειάς μου» λέει ο Ζαχαρίας ο οποίος ετοιμάζει τα γλυκίσματα του καθημερινά σε ένα μικρό εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που έχει στήσει στο πίσω μέρος του σπιτιού του.

Τα γλυκίσματα του 41χρονου ζαχαροπλάστη είναι μοναδικά. Για τη δημιουργία τους απαιτούνται ώρες προετοιμασίας, υλικά υψηλής ποιότητας, ταλέντο και υπομονή.
 «Για μένα το να βλέπω το τελικό αποτέλεσμα και το χαμόγελο των πελατών μου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

«Το όνειρό μου είναι να αποκτήσω το δικό μου ζαχαροπλαστείο που να θυμίζει τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία όπου θα μπορούν όλοι να έρχονται και να απολαμβάνουν όλα τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκίσματα αλλά και τις δημιουργίες μου που μπορεί να μην είναι παραδοσιακά ελληνικές αλλά είναι εμπνευσμένες από την πατρίδα μας, την Ελλάδα», καταλήγει ο Ζαχαρίας.

Πηγή: neoskosmos.com, lakonikos.gr