18 Ιουνίου, 2024

Κορινθία: Στον εισαγγελέα ο 46χρονος που συνελήφθη με αρχαία αντικείμενα

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου οδηγήθηκε ο 46χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη στην Κορινθία με μαρμάρινο, ακέφαλο αγαλμάτιο της Θεάς Υγείας και άλλα αντικείμενα και κατηγορείται για διακίνηση αρχαίων αντικειμένων.

Συγκεκριμένα ο 46χρονος συνελήφθη, στις 26-5-2021, σε περιοχή της Κορινθίας, για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αλλοδαπός, .

Στο πλαίσιο πολυήμερης διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων, οι κάτοχοι των οποίων αναζητούν αγοραστές προκειμένου να τα πουλήσουν έναντι του χρηματικού ποσού των -80.000- ευρώ, κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας μετέβη στην περιοχή της Κορινθίας και πρωινές ώρες της 26-05-2021, εντόπισε τον 46χρονο, σε σημείο κοντά στον παράδρομο της Ολυμπίας οδού και τον ακινητοποίησε.

Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος είχε κρύψει σε πρανές του  παράδρομου, μέσα σε υφασμάτινη μπλούζα, αρχαίο αγαλμάτιο και μέσα σε σακούλα, νομίσματα και δαχτυλίδια.

Κατά την διάρκεια της προανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε η εμπλοκή ακόμα ενός αγνώστου, προς το παρόν, δράστη.

Ειδικότερα οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επιδείχθηκαν στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεκριμένα πρόκειται για: μαρμάρινο, ακέφαλο αγαλμάτιο της Θεάς Υγείας, καλής τέχνης, ιστάμενης επί συμφυούς πλίνθου, Ρωμαϊκής εποχής, συνολικού σωζόμενου ύψους τριάντα πέντε -35- εκατοστών και το υλικό του μαρμάρου φέρει μεγάλους κρυστάλλους.

Η Θεά στηρίζεται στο δεξιό σκέλος και λυγίζει στο γόνατο το αριστερό. Φοράει μακρύ χιτώνα που ζώνεται κάτω από το στήθος και ιμάτιο που φέρεται από το δεξιό ώμο λοξά στο κορμό και περνά πάνω από το αριστερό χέρι που είναι σπασμένο. Στο δεξιό χέρι κρατά φίδι ενώ η πίσω πλευρά είναι επίπεδη και αποδοσμένη περιληπτικά. Φέρει μεταλλικό σύνδεσμο στη βάση του λαιμού, από αρχαία επισκευή.

Τρία -3- χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων, ένα Βυζαντινής και δύο Ρωμαϊκής εποχής.

Επίσης, κατασχέθηκαν, χάλκινο προσάρτημα, το οποίο πρόκειται να εξεταστεί περαιτέρω για την αρχαιολογική του τεκμηρίωση, -12- νομίσματα και -2- δαχτυλίδια, τα οποία δεν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων.

Στο σπίτι του συλληφθέντα  βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετική καραμπίνα, για την οποία δεν κατείχε Άδεια Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου.

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, αντίστοιχα.