14 Ιουλίου, 2024

Το νέο ΕΣΠΑ αντικείμενο τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες

Η πολιτική και οι γενικές θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι το βάρος των δράσεων θα στραφεί κυρίως στην ύπαιθρο και όχι στα αστικά κέντρα, κάνοντας λόγο για την δυνατότητα περίπου 10 ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) σε περιοχές της Περιφέρειας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με σκοπό αφ’ ενός να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και αφ’ ετέρου να διασφαλιστεί η ευημερία των κατοίκων, δηλώνοντας ότι αναμένει σχετικές εισηγήσεις από τους αντιπεριφερειάρχες.

“Δυστυχώς στο νέο ΕΣΠΑ διατίθενται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μόλις 700.000.000 ευρώ -κι αυτό με την υπερδέσμευση, καθώς η εγγενής πίστωση είναι μόνο 340.000.000 ευρώ, ποσό ελάχιστο για μια Περιφέρεια, από τις πιο φτωχές σε υποδομές” σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας:

“Χρειάζεται η Περιφέρειά μας περί τα 10 δισ. καθώς είναι πραγματικά κρίμα ότι μετά απο 5 ΕΣΠΑ δεν έχει υπάρξει ουσιαστικό έργο στον τομέα των οδικών υποδομών, ούτε καν τα απολύτως απαραίτητα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Γι’ αυτό τώρα καταβάλλουμε προσπάθεια με το υπουργείο Υποδομών”.

Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι από μεθαύριο Τετάρτη 2 Ιουνίου ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας καθημερινά στις 12 το μεσημέρι θα έχει τηλεσυναντήσεις με όλους τους φορείς της Περιφέρειας -δήμους, ΑΕΙ, Εκκλησία, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, κ.α.

“Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τόσο εκτεταμένη διαβούλευση για το ΕΣΠΑ” τόνισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι τα  συμπεράσματα από αυτή την διαδικασία θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τέλος, συζητήθηκαν επίσης η αντιπυρική προστασία και η προώθηση έργων.