19 Απριλίου, 2024

Σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Σταθερά σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας, με τους επιστήμονες πάντως να προειδοποιούν πως ακόμα βρισκόμαστε μακριά από τον επιθυμητό στόχο της ανοσίας και να καλούν τους πολίτες κάτω των 40 ετών να εμβολιαστούν πριν φύγουν για διακοπές.

Αν και σήμερα σπάει το φράγμα των 6 εκατ. εμβολιασμών πανελλαδικά, εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς σε 29 από τις 74 περιφέρειες παρατηρείται μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό. Μεταξύ αυτών, τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζουν η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Την τελευταία εβδομάδα, από τις 9.500 νέες διαγνώσεις, οι μισές εντοπίστηκαν σε ασυμπτωματικούς με self-test.

Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.112 νέα κρούσματα, 445 διασωληνωμένους ασθενείς και 34 θανάτους.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων χαρακτηρίζει πρόωρη τη συζήτηση για την κατάργηση της μάσκας.

Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τα παράνομα κορονοπάρτι σε βίλες, προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς, και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα για την αποτροπή των πάρτι σε νησιά και ηπειρωτική χώρα.

Τα self test

Έως σήμερα 5/6 θα γίνεται η προμήθεια των δύο πρώτων δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υπενθυμίζεται, ότι στις 14 Ιουνίου 2021 ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και μια ημέρα αργότερα, στις 15 Ιουνίου 2021, στα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test).

Σημειώνεται ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά τον κορονοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Εν τω μεταξύ τρία self tests θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν από την προσεχή Δευτέρα, 7 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 11 του μηνός οι υπάλληλοι του Δημοσίου για τεστ που θα διενεργήσουν από τις 7 έως τις 27 Ιουνίου.

Πηγή: ΕΡΤ