19 Απριλίου, 2024

Κόσουκε Φουκούντα: O Ιάπωνας που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό, ετοιμάζει σεμινάριο για τους Έλληνες του Πόντου, στο Κιότο της Ιαπωνίας!

Τον έχουμε αγαπήσει γιατί πρώτος αγάπησε την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον πολιτισμό μας. Όταν μάλιστα επικοινώνησε την αγάπη του για τον ποντιακό πολιτισμό, απλά τον λατρέψαμε. Ο λόγος για τον Κόσουκε Φουκούντα, έναν Ιάπωνα ελληνιστή που είναι επισκέπτης ερευνητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο οποίος με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει τον ποντιακό ελληνισμό.

Ο φιλοπόντιος Ιάπωνας μοιράζεται με τους συμπατριώτες του όλα όσα μαθαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου ζει, μέσω της στήλης του στο GreeceJapan.com.

Το ίδιο έκανε προσφάτως που πήγε εκδρομή στον γραφικό ποντιακό οικισμό του Μονοπήγαδου, στα Ορεινά Βασιλικά αλλά και στο διαμέρισμα του Αγίου Αντωνίου. Μαζί του ήταν και η σύζυγός του Σαγιάκα Όντα Φουκούντα στην οποία φαίνεται πως έχει μεταδώσει την αγάπη του όχι μόνο για οτιδήποτε ελληνικό αλλά και για οτιδήποτε ποντιακό.

Στο άρθρο του που απευθύνεται προς το ιαπωνικό κοινό μιλάει για τον εμβολιασμό που συνεχίζεται στην Ελλάδα, ώστε να αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για όλους και καλεί τους συμπατριώτες του μόλις τα ταξίδια γίνουν ευκολότερα να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Το σημαντικότερο όμως το αφήνει για το τέλος: Σχεδιάζει να διοργανώσει σεμινάριο για τους Έλληνες του Πόντου στα μέσα Μαρτίου του 2022, στο Κιότο της Ιαπωνίας. Για αυτό και καλεί πανεπιστημιακούς καθηγητές από την Ελλάδα και λυράρηδες δεξιοτέχνες της ποντιακής λύρας και του κεμεντζέ να παρουσιάσουν την ιστορία του Πόντου, να μιλήσουν για την ποντιακή διάλεκτο, τη μουσική του Πόντου, τα ήθη, τα έθιμα, την ποντιακή κουζίνα και τις ποντιακές φορεσιές.

Ολόκληρο το άρθρο στα ιαπωνικά εδώ.

Πόπη Παπαγεωργίου

Πηγή: pontosnews.gr