17 Ιουνίου, 2024

Εμπρησμός ΚΥΤ Μόριας: 10 έτη φυλάκισης σε καθένα από τους τέσσερις Αφγανούς

Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών καταδικάστηκε ο καθένας από τους τέσσερις αιτούντες άσυλο, που είχαν συλληφθεί πέρυσι το Σεπτέμβριο, κατηγορούμενοι για εμπρησμό και καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χίου έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα για 10ετή κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά. Ο Εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή από την κατηγορία σύστασης συμμορίας.

Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης και οι 4 καταδικασθέντες, Αφγανοί στην καταγωγή, αναμένεται να μεταταχθούν την προσεχή εβδομάδα στις φυλακές Αυλώνας.

Κατά την επιβίβασή τους στα περιπολικά, μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, μερικοί αλληλέγγυοι που παρέμειναν απέξω από το Δικαστήριο και τις δύο ημέρες της δίκης, άρχισαν να φωνάζουν στη γλώσσα των καταδικασθέντων τη λέξη «ελευθερία».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, που διήρκησε δύο μέρες, σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι δεν έγιναν αποδεκτά στοιχεία από το δικαστήριο, όπως ότι οι κατηγορούμενοι ήταν ανήλικοι, και ότι η κατηγορία στηρίχθηκε στη μαρτυρία ενός ανθρώπου που ο ίδιος δεν ήταν παρών στη δίκη.

Επιφυλάχθηκαν δε να οδηγήσουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν στο Εφετείο και στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο αναπαραχθούν τα ίδια της πρωτόδικης διαδικασίας.

Να θυμίσουμε ότι, ακόμα δύο ανήλικοι που είχαν συλληφθεί με την ίδια κατηγορία του εμπρησμού του ΚΥΤ στη Μόρια, έχουν καταδικασθεί ήδη από το Μάρτιο με πέντε χρόνια φυλάκιση.

Η συνήγορος υπεράσπισης, Βίκυ Αγγελίδου, μιλώντας μετά το τέλος της δίκης ανέφερε: «Η συγκεκριμένη καταδίκη ήταν αποφασισμένη από τις 15/9/2020, οπότε και συνελήφθησαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Καταλύθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και με την απόφαση του δικαστηρίου, κάθε έννοια νομιμότητας. Γιατί πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από το Δικαστήριο ως αμάχητα τεκμήρια εντέλει απορρίφθησαν με απόλυτη ομοφωνία του δικαστηρίου.

Θα δούμε τι θα γίνει στο Εφετείο. Και αν συνεχίσει το Εφετείο ή ο Άρειος Πάγος να αναπαράγει τη συγκεκριμένη απόφαση τότε θα μιλήσει κάποια στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Η Νατάσα Νταϊλιάνη, έκανε λόγο για «μία αδιανόητη καταδίκη, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, μέσα από μία μαρτυρία η οποία έπασχε και ήταν καθ’ όλα αναξιόπιστη».

ert.gr