22 Ιουλίου, 2024

Συνεργασία της Περιφέρειας με την αυτοδιοίκηση και φορείς της Γορτυνίας στην επίσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα χθες Πέμπτη στη Δημητσάνα

Τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Γορτυνίας σε αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές και δράσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να στηριχθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συζήτησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος αργά το απόγευμα χθες Πέμπτη 17 Ιουνίου, επισκέφθηκε την Δημητσάνα.

Ο περιφερειάρχης υπέγραψε με τον δήμαρχο Στάθη Κούλη, στο δημαρχείο, τη σύμβαση για έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ στο γήπεδο της έδρας του δήμου. Το έργο αφορά στη βελτίωση των εγκαταστάσεων και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα, ωστόσο ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς σύντομα θα ακολουθήσει σύμβαση που θα αφορά στην περίφραξη, τον φωτισμό, τις κερκίδες και στα αποδυτήρια του εν λόγω γηπέδου.

Στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης -καθώς και μίας ακόμα για την παράδοση ενός οικίσκου τύπου isobox στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας- παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και της “Αρκαδία 2020” ΤΑΠΤοΚ Μανώλης Σκαντζός, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της “Αρκαδία 2020” Παναγιώτης Καμπισιούλης και Παναγιώτης Μαντάς αντίστοιχα καθώς και ο πρόεδρος της Α.Ε. Δημητσάνας Λάμπης Μπαξεβάνος.

ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Ακολούθησε, στο Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Δημητσάνας, ευρεία διαβούλευση του περιφερειάρχη με εκπροσώπους πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων και φορέων της έδρας του δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας, σχετικά με αθλητικά και πολιτιστικά θέματα.

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την περιοχή της Γορτυνίας, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι “έχει χρέος η Περιφέρεια να σταθεί ιδιαίτερα και στη Γορτυνία και τη Δημητσάνα, το Αγιον Ορος της Ελλάδος με την ιστορική προσφορά τους στο έθνος. Εχουμε τη βούληση, τους αναγκαίους πόρους και συνεργαζόμαστε άριστα με το δήμαρχο” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Ειδικότερα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε σε αθλητικά έργα, με κυριότερο την δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου Γορτυνίας μεταξύ Δημητσάνας και Βυτίνας -“είναι στον σχεδιασμό μας η αγορά μιας έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων ώστε να δημιουργήσουμε προπονητικό κέντρο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε παιδιά που ασχολούνται είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό να ανεβαίνουν στην περιοχή για να αθλούνται  και να ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής” σημείωσε.

Μίλησε ακόμα για γήπεδα σε διάφορες περιοχές της Γορτυνίας, όπως επίσης και για τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα, αναφερόμενος παράλληλα και στα πεζοπορικά μονοπάτια, αλλά και στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμού Ερύμανθου, σημειώνοντας παράλληλα ότι έδωσε εντολή άμεσης παρέμβασης στον δρόμο Δημητσάνα – Μεγαλόπολη.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, γνωστοποίησε ότι εξελίσσεται πολύ καλά η διαδικασία για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, έτσι ώστε να απαλλαγεί το κέντρο της Δημητσάνας καθώς αυτή γινόταν στον αύλειο χώρο του παλιού γυμνασίου.

Οσον αφορά τα θέματα του πολιτιστικού τομέα, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία επισήμανε το ζήτημα του εκκλησιαστικού μνημειακού πλούτου της περιοχής και την ανάγκη προστασίας του, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μελέτες όπου αυτές υπάρχουν, επισημαίνοντας παράλληλα την προτεραιότητα που δίνει η μητρόπολη στο κάθε μνημείο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στ. Κούλης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “σε κάθε πρόβλημα που αφορά στη Γορτυνία ο περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του είναι παρόντες και ανταποκρίνονται αμεσότατα”, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

“Είναι ευτυχές το γεγονός ότι είστε εσείς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, για έναν και μόνο λόγο, ότι δεν είστε πολιτικός, είστε καθαρά αυτοδιοικητικός και υπηρετείτε τον πολίτη έτσι όπως οφείλει να υπηρετεί τον πολίτη ένας αυτοδιοικητικός. Αυτό το στίγμα δίνετε και το επιβεβαιώνετε και μέσα από τις πράξεις σας. Σας ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συνεργασία μας, είναι εξαιρετική και σπουδαία και αποδεικνύεται μέσα από την παραγωγή συγκεκριμένου έργου αλλά και από την άριστη συνεργασία που έχω με εσάς και με τους συνεργάτες σας”.

Η επόμενη ανάλογη συνάντηση στη Δημητσάνα προσδιορίστηκε προς το τέλος του φθινοπώρου.

Στην χθεσινή διαβούλευση, στο Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της “Αρκαδία 2020” ΤΑΠ ΤοΚ Μανώλης Σκαντζός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας Απόστολος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές ενότητες, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της “Αρκαδία 2020” Παναγιώτης Καμπισιούλης και Παναγιώτης Μαντάς αντίστοιχα, καθώς και ο συμβουλος του περιφερειάρχη σε θέματα Πολιτισμού Πέτρος Σαραντάκης.