19 Απριλίου, 2024

756.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΥΚΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

O Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Παναγιώτης Νίκας συνοδευόμενος από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ.Αναστάσιο Γκιολή και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Χάρη Βυτινιώτη επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Ξυλοκάστρου, όπου ο Περιφερειάρχης υπέγραψε μαζί με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Βλάση Τσιώτο την προγραμματική σύμβαση προϋπολογισμού 756.492 ευρώ η οποία αφορά παρεμβάσεις αναβάθμισης του Αισθητικού Δάσους του Πευκιά, ενός από τα 19 Αισθητικά δάση της πατρίδας μας.

Η μελέτη του έργου εκπονείται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και το επόμενο χρονικό διάστημα το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί με την συνεργασία Περιφέρειας-Δήμου.
 
Το έργο έρχεται να συμπληρώσει σειρά δράσεων της Δημοτικής Αρχής με στόχο την προστασία αλλά και την ανάδειξη του Πευκιά, ο οποίος αποτελεί τοπόσημο για την πόλη του Ξυλοκάστρου.

Προχωρήσαμε σε νέες αναδασώσεις με μεγάλο αριθμό πεύκων, οργανώσαμε συνεχείς καθαρισμούς του ξερού υποορόφου στρώματος ώστε να προστατεύσουμε αλλά και να αναζωογονήσουμε τον Πευκιά, επιδιορθώσαμε το αρδευτικό δίκτυο αλλά και την αρδευτική γεώτρηση και εκπονούμε νέα διαχειριστική μελέτη, δίνουμε στο «πράσινο ακρογιάλι» την φροντίδα που του αρμόζει.
 
Στην σύσκεψη που ακολούθησε συμφωνήθηκε η εξέταση περιοχών σε όλη την έκταση του Δήμου μας από ειδικούς επιστήμονες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να κατατεθούν προτάσεις χωροθέτησης μικρών λιμνοδεξαμενών και άλλων ήπιων παρεμβάσεων διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της περιοχής μας.

Τέλος αποφασίστηκε η χρηματοδότηση έργων βελτίωσης της περιοχής άθλησης και αναψυχής που περιβάλει τον ποταμό «Σύθα».