6 Μαΐου, 2024

Η Πύλος είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός

Αναμέσα στις αμέτρητες επιλογές καλοκαιρινών προορισμών στην Ελλάδα για διακοπές είναι και η Πύλος Μεσσηνίας που ενώ βρίσκεται στην Πελοπόννησο, σε πολλούς θυμίζει νησί!

Απέχει περίπου 3 ώρες από την Αθήνα, συνδυάζει θάλασσα και βουνό και είναι προορισμός που σίγουρα δεν θα βαρεθείτε καθώς έχει πάρα πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε. Οι μαγικές παραλίες, τα αξιοθέατα, οι δραστηριότητες στη φύση και το παραδοσιακό φαγητό θα σας χαρίσουν μοναδικές διακοπές.

Το DEBATER συγκέντρωσε σε μια λίστα όλα όσα δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε και να κάνετε αν βρεθείτε στην Πύλο:

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Καλοκαίρι χωρίς θάλασσα και παραλία δεν γίνεται! Στην Πύλο έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα μπάνια και τις βουτιές σας σε παραλίες με καταγάλανα νερά που θα σας ταξιδέψουν και θα σας κάνουν να χαλαρώσετε ακόμα περισσότερο.

 Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς συγκαταλέγεται μέσα στις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι γνωστή για το ημικυκλικό σχήμα της, τα τιρκουάζ νερά και την απαλή, χρυσή άμμο! Η φυσική ομορφιά της και οι αμμόλοφοι που την περιτριγυρίζουν και το γεγονός ότι έχει παραμείνει ανοργάνωτη την κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή. Αν την επισκεφτείτε μην ξεχάσετε την ομπρέλα σας ή πηγαίνετε αργά το απόγευμα για να απολαύσετε τον ήλιο να «αγκαλιάζει» τη θάλασσα καθώς δύει!

Μόλις ένα τέταρτο από το χωριό της Πύλου βρίσκεται το χωριό Ρωμανός και η ομώνυμη αμμουδερή παραλία του με γαλάζια νερά. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο με ομπρέλες και beach bar ενώ η υπόλοιπη παραλία παραμένει «ελεύθερη» αν σας αρέσει η ησυχία! Συχνά τη θάλασσα του Ρωμανού «επισκέπτονται» και χελώνες καρέτα-καρέτα, οπότε αν είστε τυχεροί μπορεί να τις συναντήσετε!

Αν αποφασίσετε να περάσετε έστω και 3 ημέρες στην Πύλο μην παραλείψετε να πάτε για μπάνιο στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που βρίσκεται ανάμεσα στη Βοϊδοκοιλιά και στο χωριό με το ίδιο όνομα, που αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους υγρότοπους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Η παραλία έχει άμμο και είναι οργανωμένη σε αρκετά σημεία, ενώ αν αποφασίσετε να την εξερευνήσετε περισσότερο, στη βόρεια πλευρά της θα βρείτε τα ερείπια ενός θολωτού τάφου που ανήκουν στον Θρασυμήδη και στη νότια πλευρά της υπάρχει το σπήλαιο του πατέρα του, Νέστορα. Η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι εύκολη και η θέα μοναδική!

ΒΟΛΤΕΣ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αν οργανώσετε ένα πολυήμερο ταξίδι στην Πύλο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθείτε. Σημειώστε λοιπόν και βάλτε στη λίστα σας το Νιόκαστρο, που θα σας χαρίσει μοναδική θέα από τα τείχη του και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου που βρίσκεται μέσα σε αυτό και φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στην Πύλο, τη Γιάλοβα και τη γύρω περιοχή.

Επιπλέον, αν είστε λάτρεις της ιστορίας, μπορείτε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό, μυκηναϊκό κάστρο του Νέστορα που βρίσκεται στο χωριό Άνω Εγκλιανός, λίγο έξω από την Πύλο, το οποίο θα σας μαγέψει εκτός των άλλων με τη θέα που ξεκινά από πράσινους λόφους και καταλήγει στη θάλασσα!

Αν θελήσετε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας σε παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί, η πλατεία των Τριών Ναυάρχων, στο κέντρο της Πύλου είναι η ιδανική στάση. Τραπεζάκια κάτω από απλωμένα πλατάνια και φοίνικες σας περιμένουν για τη μεσημεριανή και απογευματινή σας βόλτα μέσα στην Πύλο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Οι βαρκάδες στη Σφακτηρία και η πεζοπορία στο Πολυλίμνιο είναι σίγουρα δύο δραστηριότητες που αξίζει να δοκιμάσετε πηγαίνοντας στην Πύλο.

Η Σφακτηρία είναι ένα μικρό και ιστορικό νησάκι απέναντι ακριβώς από την Πύλο, στο οποίο μπορείτε να βρεθείτε με βαρκάκια που ξεκινούν καθημερινά από εκεί ή με κανό αν σας αρέσει η δράση.

Το Πολυλίμνιο που ίσως έχετε ακούσει είναι ένας κρυφός παράδεισος που θα σας μαγέψει! Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια για να ευχαριστηθείτε με ασφάλεια την πεζοπορία στο σχετικά ομαλό μονοπάτι με γέφυρες που θα σας περάσει μέσα από μικρές γαλάζιες λίμνες περικυκλωμένες από πράσινο και θα σας οδηγήσει τους καταρράκτες στους οποίους μπορείτε να κολυμπήσετε αν σας αρέσουν τα κρύα νερά. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία και το τοπίο που θα δείτε σε όλη τη διαδρομή δεν θα πιστεύετε ότι είναι στην Ελλάδα. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας δροσερό νερό καθώς η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Αν έχετε παιδιά με λίγη προσοχή μπορούν να ακολουθήσουν χωρίς κίνδυνο σε αυτή τη μοναδική εξόρμηση.

Τέλος αν έχετε χρόνο και διάθεση και σας αρέσουν οι θαλάσσιες δραστηριότητες θα σας προτείναμε να κάνετε μια βόλτα στον όρμο του Ναυαρίνου  με καγιάκ και να περιπλανηθείτε σε ένα πανέμορφο τοπίο που αποτελείται από τιρκουάζ νερά, αμμουδερές παραλίες και 2 μεσαιωνικά κάστρα που θα σας μεταφέρουν στην ιστορική εποχή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Ταβέρνες και ουζερί δίπλα στο κύμα και εστιατόρια σε γραφικά σοκάκια ανάμεσα στα λευκά σπίτια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές σας περιμένουν για να σας προσφέρουν λαχταριστές και παραδοσιακές συνταγές και προϊόντα από την Πύλο όπως το πρόβειο κρεμώδες τυρί άρμη με σύκο και φιστίκι Αιγίνης, το καπνιστό χοιρινό με ντομάτα και σάλτσα κρασιού αλλά και τα μαραθοπιτάκια.

Η ποικιλία σε κουζίνες και γεύση είναι μεγάλη και έτσι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μαγαζιά με ιταλική πίτσα και χειροποίητα ζυμαρικά, καλοτηγανισμένα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια ενώ αν προτιμήσετε στέκια που θα σας προτείνουν ντόπιοι θα απολαύσετε μεγάλη ποικιλία σε μαγειρευτά και ψητά κρέατα.

Η Πύλος αποτελεί έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς της Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια και είναι ιδανικός τόσο για οικογενειακές διακοπές με παιδιά όσο και για παρέες ή ζευγάρια! Τί λέτε, σας πείσαμε για μια εξόρμηση στην Πύλο;