19 Ιουνίου, 2024

Η Καλαμάτα αποκτά το «Extrema Global»

Για την αντιμετώπιση των καυσώνων αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες θα επισκέπτονται με αυξανόμενη ένταση την περιοχή μας τα επόμενα χρόνια, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αποφάσισε, υιοθετώντας πρόταση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά» Βασίλη Κοσμόπουλου, να εξοπλίσει την πόλη με την καινοτόμο εφαρμογή «EXTREMA GLOBAL» . Με αυτόν τον τρόπο η Καλαμάτα πρωτοπορώντας καθίσταται μόλις η πέμπτη μετά την Αθήνα, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Ρότερνταμ Ευρωπαϊκή πόλη που θα χρησιμοποιεί την εν λόγω εφαρμογή.

Το  «EXTREMA GLOBAL» είναι μία εφαρμογή για smartphone η οποία χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα για συγκεκριμένο γεωγραφικό στίγμα παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης σχετικά με τις απειλές υγείας τις σχετιζόμενες με τη ζέστη. Ειδικότερα ο κορμός αποτελείται από μια πλατφόρμα διαχείρισης για την πόλη (Dashboard) και από μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο (mobile app)  η οποία παρέχει τις πληροφορίες στους πολίτες. Αυτές είναι η εκτίμηση του θερμικού ρίσκου στη θέση του χρήστη, πού βρίσκονται δροσερά σημεία γύρω του (κλιματιζόμενες αίθουσες, πάρκα, σκιεροί δρόμοι, σιντριβάνια και πολλά άλλα) και πού υπάρχει νερό (π.χ. δημόσιες βρύσες, πηγές κλπ.). Μπορούν να φαίνονται νοσοκομεία και ιατρεία για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση έντονης δυσφορίας ενώ ταυτόχρονα δίνονται οδηγίες/ συμβουλές για να μένουν οι πολίτες ασφαλείς. Επίσης προτείνονται δροσερές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες. Είναι διαθέσιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βέλτιστη κατανομή των δροσερών σημείων και βρυσών στην πόλη με βάση κριτήρια που θα ορίσει ο Δήμος.

Η εφαρμογή αυτή ως καινοτόμα αναφέρεται στη ενημερωμένη έκδοση (2021) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας  Ευρωπαϊκή – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Θερμότητας και Υγείας, στην εργαλειοθήκη της εκστρατείας  #HeatSeason του Ατλαντικού Συμβουλίου, από το Adrienne Arsht  – Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Rockefeller και το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.

Εντός του Αυγούστου, εκπρόσωποι της εφαρμογής «EXTREMA GLOBAL», οι οποίοι καλωσορίζουν την πόλη της Καλαμάτας θερμά στο δίκτυο, θα βρεθούν στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ώστε από κοινού με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τον κ. Βασίλη Κοσμόπουλο και τις υπηρεσίες του Δήμου να συντονίσουν τις ενέργειες οι οποίες απαιτούνται για την εγκατάσταση της εφαρμογής και την έναρξη λειτουργίας της.