18 Ιουνίου, 2024

Συμφωνία Κομισιόν με Novavax για έως 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19

A small bottle labeled with a "Vaccine" sticker is held near a medical syringe in front of displayed "Coronavirus COVID-19" words in this illustration taken April 10, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Novavax για την προμήθεια μέχρι και 200 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Βάσει του συμβολαίου, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι σε θέση να προμηθευτούν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Novavax, με περιθώριο επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το 2023, μόλις το σκεύασμα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Καθώς νέες παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο, αυτό το νέο συμβόλαιο με μία εταιρεία που ήδη δοκιμάζει επιτυχώς το εμβόλιό της κατά των παραλλαγών αυτών αποτελεί επιπλέον διασφάλιση για την προστασία του πληθυσμού μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παραλάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Novavax από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Novavax επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της την συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να ολοκληρώσει την αίτηση προς την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για έγκριση εντός του τρίτου τριμήνου του έτους, ενώ η προμήθεια των πρώτων δόσεων θα ξεκινήσει μετά την έγκριση του EMA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ