20 Απριλίου, 2024

Κατάσταση συναγερμού υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5)

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίας που επικρατεί, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και το να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις είναι πολύ μεγάλος. Οι καιρικές συνθήκες σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες πέντε ημέρες είναι πολύ δύσκολες.

Κατόπιν της σύσκεψης του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ (Σ.Τ.Ο.) που έγινε σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από άποψη ετοιμότητας πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν συμβάντα πυρκαγιών, ζητά όμως και την συνδρομή όλων των πολιτών τόσο όσον αφορά την πρόληψη όσο δε και στην καταστολή της.

Παρακαλούμε οι κάτοικοι των Κοινοτήτων του Δήμου μας που κατέχουν ψεκαστικά μηχανήματα, βυτιοφόρα ή οτιδήποτε άλλο μηχάνημα μεταφοράς ύδατος να είναι σε ετοιμότητα και γεμάτα με νερό.

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Εφιστούμε ιδιαιτέρως προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και σε όσους απασχολούνται στην ύπαιθρο να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, καθώς και να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στα αρδευτικά κατά τις μεσημβρινές ώρες, λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων μεταφοράς ρεύματος.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης www.sparti.gov.gr ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.