25 Απριλίου, 2024

Φωτιά στην Ηλεία: Μέχρι σήμερα έχουν καεί πάνω από 90.000 στρέμματα

Έχει ξεπεράσει τις 90.000 στρέμματα η έκταση που έχει παραδοθεί στις φλόγες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από την οποία έχει καεί το 70% , εκ των οποίων τα μισά είναι δασική έκταση και τα άλλα μισά γεωργική.

Αυτό λένε τα στοιχεία του Δασαρχείου όπου όμως τη Δευτέρα, μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος» θα υπάρχει αναλυτική αποτύπωση του χάρτη των εκτάσεων που έχουν καεί, όπως είπε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας.

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί
σημαντικά.

Το  σημαντικότερο μέτωπο, σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην  κατάσβεση των πυρκαγιών,   είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας. Τα άλλα μέτωπα βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής.   Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο που υπήρχε στις περιοχές Λαμπέτι, Κολίρι και Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου  «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και χθες το πρωί, καταφέρνοντας τελικά να το περιορίσουν σημαντικά», όπως επεσήμαναναν  στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην Ηλεία επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Με δικά τους μηχανήματα προσπαθούσαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες οι κάτοικοι και να συμβάλλουν στην κατάσβεση της Πυρκαγιάς

Να σημειωθεί ότι σε όλα τα πύρινα μέτωπα επιχειρούν συνεχώς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνδράμουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα με το πρώτο φως της ημέρας χθες Σάββατο επιχείρησαν  σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα.

Χθες το πρωί σημειώθηκε αναζωπύρωση στη Νεμούτα

Αναζωπύρωση στη Νεμούτα

Το πέρασμα της πυρκαγιάς από την δασική έκταση κοντά στο χωριό Νεμούτα της προηγούμενες μέρες ήταν τρομακτικό. Οι κάτοικοι του χωριού με αυτοθυσία καθάριζαν χωράφια, κλάδευαν  δέντρα προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τους και να συνδράμουν τις πυροσβεστικες δυνάμεις. Οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους και μετέτρεψε σε στάχτη και αποκαϊδια σπίτια και περιουσίες.

Με δικά τους μηχανήματα προσπαθούσαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες οι κάτοικοι και να συμβάλλουν στην κατάσβεση της Πυρκαγιάς

Η προσπάθεια για εκκένωση του χωριού είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε και το Σάββατο με αρκετους κατοίκους να αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα δόθηκε εντολή για εκκένωση και της Αχλαδινής χωριό που συνορεύει με την Νεμούτα. Οι κάτοικοι με κλαδιά στα χέρια και με λάστιχα συνέβαλλαν στο έργο της πυρόσβεσης ενώ με μηχανήματα άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να ανακόψουν την καταστροφική μανία της πύρινης λαίλαπας.Η κατάσταση μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε τεθεί σε έλεγχο η φωτιά

Με κλαδιά στα χέρια οι κάτοικοι του χωριού επιχειρούσαν να σβήσουν τις εστίες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας και έως αργά το βράδυ επιχειρούσαν  γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια. Επίσης και στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι, Πόθου,  και Λάσδικα.

Έρευνες και ύποπτοι

Τόσο οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και η πολιτική ηγεσία της χώρας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας καθώς και της Περιφέρειας είναι πεπεισμένοι πως οι φωτιές στην Ηλεία είναι προϊόν εμπρησμού.

Από την πρώτη στιγμή στην Ηλεία έχουν φθάσει κλιμάκιο της ΕΥΠ, της ΔΑΑΕ, ενώ άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και γειτονικών Αστυνομικών Διευθύνσεων που κτενίζουν την περιοχή από την πρώτη στιγμή.

Στα πλαίσια των ερευνών αυτών έχουν ήδη ελεγχθεί δύο οχήματα τα οποία κινούνταν ύποπτα σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι φωτιές ενώ  επίσης ελέγχεται και η εμπλοκή τουλάχιστον ενός ατόμου που είχε εντοπιστεί σε περιοχές όπου εκδηλώνονταν οι πυρκαγιές.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τις διωκτικές αρχές  για το κατά πόσο αυτές οι έρευνες έχουν αποδώσει καρπούς.

www.patrisnews.com