22 Ιουλίου, 2024

Παρούσα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών η περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου

Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στις 3 πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας, είχε ενεργή συνδρομή η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με μηχανήματα έργου και υδροφόρεςπου συνέδραμαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην τιτάνια προσπάθειά της. Το σύνολο των μέσων που έχει διαθέσει μέχρι και σήμερα Δευτέρα 9 Αυγούστου η Περιφέρεια μπορείτε να το δείτε εδώ.

Επισημαίνεται ότι ήδη από την περασμένη Πέμπτη 5 του μήνα, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ανεστάλησαν οι άδειες των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων Περιφερειακών Ενοτήτων προς τους χειριστές μηχανημάτων, οδηγούς βαρέων οχημάτων και τους οδηγούς επιβατηγών και άλλων οχημάτων, ενώ δόθηκε οδηγία να υπάρχει διαθέσιμο σε 24ωρη βάση το προσωπικό και τα οχήματα.

Παράλληλα, από τους προϊσταμένους των Διοικητικών Υπηρεσιών ζητήθηκε να φροντίσουν για την επάρκεια προσωπικού στα τμήματα Πολιτικής Προστασίας στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να διεκπεραιώνονται άμεσα οι όποιες διοικητικές ή λοιπές ενέργειες απαιτούνται για τα θέματα έκτακτης ανάγκης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκε αποτελεσματικά το αυτόνομο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα στελέχη του, υπό τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια των εξελίξεων, στις περιοχές που δοκιμάζονταν βρέθηκαν τόσο ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, όσο και οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις στα διάφορα μέτωπα των πυρκαγιών στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στα οποία μετέβη αρκετές φορές -συνοδευόμενος πάντα από περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή-, για να ενημερωθεί επί τόπου από στελέχη της Πυροσβεστικής και της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Αυτό έγινε στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δύο φορές στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης και συγκεκριμένα στα Μπαρδουνοχώρια και την Παναγία Γιάτρισσα, ενώ συγκάλεσε σύσκεψη στο Γύθειο για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή. Στο εν λόγω μέτωπο, στο οποίο βρισκόταν συνεχώς ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, μετέβη δύο ακόμα φορές ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας.

Δύο αυτοψίες έκανε ο Π. Νίκας στο μέτωπο στο Βασιλίτσι -όπου βρέθηκαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Τάσος Σαρδέλης- και ισάριθμες σε αυτό της Κάτω Μέλπειας – Δεσύλλα παρόντων και των αντιπεριφερειαρχών Μεσσηνίας Στ. Αναστασόπουλου και Περιβάλλονος Ανδρέα Τσουκαλά.

Ο περιφερειάρχης μετέβη επίσης στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Δήμο Μεγαλόπολης, όπως και σε αυτό στον Δήμο Γορτυνίας, όπου και στις δύο περιπτώσεις είχε συνεργασία με τον ευρισκόμενο επί τόπου αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί σήμερα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Χαντζή και τα στελέχη της αυτόνομης Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, καθώς και τους διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έγινε εκτίμηση της κατάστασης μέχρις στιγμής και δόθηκαν οδηγίες για την καταγραφή των ζημιών, αλλά και την διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Στη σημερινή σύσκεψη, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η βοήθεια που  συγκεντρώνεται  ανά Π.Ε. με πρωτοβουλία πολιτών και φορέων για τους πυρόπληκτους θα προωθείται στις πληγείσες περιοχές της κάθε Ενότητας. Εξ άλλου, η Περιφέρεια προωθεί επίσης βοήθεια και προς όσες οικογένειες των πληγεισών περιοχών περιλαμβάνονται σε διάφορα ειδικά προγράμματα (ΤΕΒΑ κ.α.).