14 Ιουλίου, 2024

Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα – Με έργα η στήριξη της Περιφέρεια Πελοποννήσου στις πυρόπληκτες περιοχές

Θα στηρίξουμε με έργα τις πυρόπληκτες περιοχές για να ανακάμψουν από την δεινή θέση που τις έφεραν οι πυρκαγιές, κι αυτό δεν είναι λόγια.

Την δήλωση αυτή έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας,  επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον της περιφερειακής Αρχής είναι συνεχές και ήδη ενεργοποιεί διαδικασίες για να συνδράμει ενεργά στην ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών και την στήριξη του τοπικού πληθυσμού.

Στην περιοχή της Γορτυνίας, όπου συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα, βρέθηκαν για μία ακόμα φορά σήμερα, Πέμπτη 12 Αυγούστου, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Μουταφίδης, διενεργώντας αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Οσον αφορά στην εξέλιξη των πυρκαγιών στην εν λόγω περιοχή, η βροχή που έπεσε το μεσημέρι σήμερα βοήθησε την πολυεθνική πυροσβεστική δύναμη η οποία  -υπό τον συντονισμό του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη- δίνει μάχη με τις φλόγες να περιορίσει κατά το δυνατόν τα μέτωπα, στα οποία υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις εξ αιτίας των ανέμων -μία εκ των οποίων απειλούσε την ώρα εκείνη το Νεοχώρι, όπου δόθηκε αγώνας από Ελληνες και Γάλλους πυροσβέστες για σωθούν σπίτια του χωριού που κινδύνευαν.

Σήμερα Πέμπτη, στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Γορτυνία και στην Ηλεία επιχειρούσαν, όπως ενημέρωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Ολυμπος”. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμενόταν να επιχειρήσουν και σήμερα τα δύο ρωσικά θηριώδη αεροσκάφη που μεταφέρουν 42 τόνους νερού, τα Ilyushin Il-76, όπως επίσης και το Beriev-200.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των τοπικών δήμων.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας των ομάδων των ξένων πυροσβεστών που έχουν καταφθάσει από πολλές χώρες για να συνδράμουν τους Ελληνες συναδέλφους τους στην μάχη που δίνουν εναντίον των πυρκαγιών, στο μέτωπο της Γορτυνίας.