26 Απριλίου, 2024

Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία (video)

Με τον πύρινο εφιάλτη συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι της Γορτυνίας, που δοκιμάζεται από διαρκείς αναζωπυρώσεις που κατακαίουν δασικές εκτάσεις αλλά και σπίτια, καθώς περνούν μέσα από οικισμούς. Ο μεγάλος αγώνας είναι οι φλόγες να μην καταφέρουν να περάσουν προς το όρος Μαίναλο. Τα ενεργά μέτωπα, αυτή την ώρα, είναι στο Αετοχώρι, στο Νεοχώρι και στο Καλλιάνι, το οποίο απειλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για άμεση εκκένωση αυτού του οικισμού στον δήμο Τροπαίων.

 

Το μέτωπο της φωτιάς έφτασε τα δέκα χιλιόμετρα, ενώ εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με εθελοντές και κατοίκους, προσπαθούν να ανακόψουν την πύρινη απειλή.

Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι της Γορτυνίας, λόγω των αναζωπυρώσεων κυρίως στις περιοχές Νεοχώρι, Λιβαδάκι και Καστράκι, με πορεία προς το όρος Μαίναλο.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικές, εθελοντές και κάτοικοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, έδιναν μεγάλη μάχη με τις φλόγες που ενισχύονταν από τον άνεμο.

Μηχανήματα έργου δημιουργούν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες.

Η πύρινη λαίλαπα που ήδη είχε περάσει από το Καστράκι, άφησε πίσω της στάχτες και αποκαΐδια.

«Έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και οι επίγειες δυνάμεις με στελέχη της Πυροσβεστικής της δικής μας και με Τσέχους που ήρθαν προχθές και με Γερμανούς και Γάλλους που περιμένουμε σήμερα και έχουν φτάσει στην Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Μεγάλη είναι η έκταση της καταστροφής και στο Πυρρή της Γορτυνίας, όπου κάηκαν πάνω από 10 σπίτια.

«Η φωτιά έφτασε από τον Λάδωνα, πέρασε το ποτάμι σε μισή ώρα έκανε μια απόσταση 5 χλμ.» είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυρρή, Γιάννης Στρίκος.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Την Τρίτη εκκενώθηκαν 21 οικισμοί και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν ρεύμα και νερό.

ert.gr