22 Ιουλίου, 2024

Κώστας Τζιούμης: «Σήμερα είναι μία πολύ σπουδαία ημέρα για τον Δήμο Τρίπολης»

Υπογράφηκε, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, η ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», της πρότασης του Δήμου μας στην πρόσκληση ΑΤ06, που αφορά αστικές αναπλάσεις, δύο πολύ σημαντικών, εμβληματικών έργων, για το Δήμο Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ημέρας για τον Δήμο Τρίπολης, λέγοντας ότι με την ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων, που έχουν αρχικό προϋπολογισμό περίπου 10.000.000 ευρώ, αφενός θα βελτιωθεί πολύ σημαντικά η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών και αφετέρου η περιοχή μας θα γίνει περισσότερο ελκυστική στους επισκέπτες της.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι είναι ευτυχής συγκυρία που με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς, η Τρίπολη αποκτά ένα Δημαρχείο που της αρμόζει, σ’ ένα νεοκλασικό, εμβληματικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Στόχος για το έργο αυτό είναι να δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες.

Όσο για το έργο «Ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, διαδρομών κίνησης πεζών και μονοπατιών», ο Δήμαρχος επισήμανε ότι εντάχθηκαν οι μελέτες ωρίμανσης και όταν ολοκληρωθούν σε οκτώ μήνες, θα υποβληθεί νέο τεχνικό δελτίο και θα ενταχθεί η υλοποίηση του έργου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι και για τα δύο έργα οι μελέτες εκπονήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρίπολης.


Κύριο Υποέργο 1: «Ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, διαδρομών κίνησης πεζών και μονοπατιών» Εκτιμώμενος προυπολογισμός έργου 8.000.000 ευρώ


Για το υπό μελέτη δίκτυο ποδηλατόδρομων – πεζόδρομων (εφεξής ΠΠΔ) συνολικού μήκους περίπου 40χλμ, επιλέχθηκαν κατά κύριο λόγο υφιστάμενες οδοί που ενδείκνυνται λόγω συνέχειας με το κεντρικό δίκτυο πεζοδρόμησης της πόλης και με σκοπό τη σύνδεση περιοχών έλξης μετακινήσεων πεζών ή ποδηλάτων. Με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και την κατάλληλη σήμανση (κατακόρυφη και οριζόντια) το προτεινόμενο δίκτυο ΠΠΔ θα συμβάλει στην αστική αναζωογόνηση του Δήμου δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς και άνετης κίνησης όλων των χρηστών της οδού.
Για το σχεδιασμό του δικτύου, επιλέχθηκαν τα σημεία γένεσης / έλξης μετακινήσεων όπως, περιοχές κατοικίας, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, ελεύθεροι χώροι και χώροι αστικού πρασίνου. Πέραν του υφιστάμενου οδικού δικτύου προτείνονται και αμιγείς διαδρομές περίπατου, που θα διαμορφωθούν καταλλήλως με τα απαιτούμενα έργα υποδομής. Συγκεκριμένα οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν:
1. Για το τμήμα της οδού Καλαβρύτων από το τέλος της Εθνικής Αντιστάσεως έως το Δημοτικό Στάδιο (μήκους 1.200 μέτρων) είτε με αμφίπλευρη διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων είτε με διαμόρφωση πεζοδρόμων στο κέντρο της οδού και με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων στάθμευσης παρά την οδό. Θα μελετηθούν και οι απαραίτητοι κόμβοι για την εξυπηρέτηση των νέων ρυθμίσεων (δύο έως τρείς). Θα επιδιωχθεί ανασύσταση της εικόνας που είχε η οδός Καλαβρύτων στις αρχές του αιώνα. Κατά μήκος της διαδρομής ΠΠΔ προβλέπεται φύτευση για τον φυσικό διαχωρισμό της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας από τους πεζούς – ποδηλάτες. Πρόσθετα περιλαμβάνεται φωτισμός σε σημεία ενδιαφέροντος πχ νεοκλασικά κτήρια.
2. Για το τμήμα Γήπεδο Παναρκαδικού – Άλσος Αγ. Γεωργίου Πανεπιστήμιο – κέντρο προβλέπεται διαμόρφωση κατάλληλης λωρίδας για την ασφαλή κίνηση πεζών – ποδηλάτων με κατάλληλη σήμανση και κατάργηση των θέσεων στάθμευσης παρά την οδό.
3. Δημιουργία διαδρομών περιπάτου που συνδέουν τα εξωκλήσια της Τρίπολης και τα περιαστικά αλσύλλια. Για τη διαδρομή άλσος Αγ. Ιωάννη Ψηλονόμου – Μαηθανάσης – Νοσοκομείο Τρίπολης -πεδία βολής άλσος Αγ. Γεωργίου, προτείνονται ήπιες παρεμβάσεις με κατάλληλη σήμανση, διαμορφώσεις με φυσικά υλικά όπου απαιτείται κλπ
4. Περιαστική κυκλική διαδρομή ΠΠΔ από τον σταθμό του τρένου έως τη λίμνη Τάκα μέσω υφιστάμενων οδών χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου. Απαιτούνται μικρές παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως στη σήμανση της διαδρομής.
5. Δημιουργία – βελτίωση ορειβατικών διαδρομών Αγίος Αθανάσιος – Άγιοι Θεόδωροι, Άγιος Βλάσσιος – Άγιοι Θεόδωροι, «Πεδία βολής» – Εξωκκλήσι Ανάληψης, «Πεδία Βολής» – Άγιος Δημητράκος. Για την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους διαδρομή αυτή, απαιτούνται επεμβάσεις ήσσονος σημασίας.
6. Αναβάθμιση και λειτουργική βελτίωση των πάρκων στην Πλατεία Άρεως , Πνευματικό Κέντρο , Φιλοδένδρων κ.ά με παρεμβάσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, εμπλουτισμό με είδη που μπορούν να βελτιώσουν το μικροπεριβάλλον της πόλης (θερμική άνεση), απορροφούν το θόρυβο και τη ρύπανση και είναι προσαρμοσμένες τόσο στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις – λειτουργίες που θα αναπτυχθούν στο χώρο και τις κατασκευαστικές ή πολεοδομικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή

Κύριο Υποέργο 2: «Αξιοποίηση και Επανάχρηση του Παλαιού Δημαρχείου Τρίπολης»


Προϋπολογισμός 2.050.000 ευρώ
Το υποέργο αυτό αφορά στην ανακαίνιση και την επανάχρηση του Παλαιού Δημαρχείου του Δήμου Τρίπολης, με σκοπό την αξιοποίηση του ιδιαιτέρως σημαντικού και εμβληματικού κτιρίου ιδιοκτησίας μας.
Πρόκειται για κτίριο που η κατασκευή του τοποθετείται χρονικά στο τέλος του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα. Κατασκευάστηκε αρχικά ως κατοικία του φαρμακοποιού Γρηγορίου Δαρειώτη (εξ’ ού και το όνομα της οδού στην οποία βρίσκεται), ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στον Δήμο. Παλαιό Συμβόλαιο με χρονολογία 1927 αναφέρει τη χρήση του ως Δημαρχείου, ενώ στις μέρες μας στεγάζει δευτερεύουσες Υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης.
Στόχος είναι να μπορέσει το κτίριο να δεχθεί την εγκατάσταση των κεντρικών Υπηρεσιών του Δήμου Τριπόλεως, την δημιουργία Αίθουσας αμφιθεατρικής διάταξης για τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης και ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων που θα εξυπηρετεί διάφορες εκδηλώσεις ή και εκθέσεις.