14 Ιουλίου, 2024

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης για τον Μίκη Θεοδωράκη

To Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης,  με αφορμή την είδηση του θανάτου του μέγιστου Έλληνα μουσικού δημιουργού, αντιστασιακού, πολιτικού  και οικουμενικού  Μίκη Θεοδωράκη συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, παρόντος του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κω/νου Τζιούμη, σήμερα για την απόδοση της πρέπουσας τιμής  στον εκλιπόντα.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κων/νος Τζιούμης παίρνοντας το λόγο αναφέρει: Χθες(2/09/2021)‘‘έφυγε’’ από κοντά μας ο Μίκης Θεοδωράκης, μια κορυφαία μορφή του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου. Ο Μίκης Θεοδωράκης, είχε άφθονες εμπειρίες ζωής και δημιουργίας στον χώρο της Τρίπολης και της Αρκαδίας γενικότερα. Στην Τρίπολη, σε ηλικία μόλις 17 ετών είχε δώσει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή». Πρωτοστάτης στην ίδρυση  της Νεολαίας Λαμπράκη, μαχητής ιδεών και συνεπής  αγωνιστής της Δημοκρατίας ο Μίκης Θεοδωράκης. Στον τόπο μας, στην Ελλάδα μας, οι άνθρωποι σαν το Μίκη είναι η σημαία μας, η κληρονομιά μας. Και πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ υπερήφανοι, που έζησε και μεγαλούργησε ένας τέτοιος άνθρωπος ανάμεσα μας, σε δύσκολα χρόνια, στην Τρίπολη και την Αρκαδία μας. Η απονομή του ονόματος του Μίκη Θεοδωράκη σε δρόμο της πόλης μας στις 12 Αυγούστου 2013, είναι η τιμή και η ελάχιστη ανταπόδοση για την ανυπολόγιστη εθνική και πολιτιστική προσφορά του. Προτείνω στο Δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει Ψήφισμα  σε απόδοση της πρέπουσας τιμής που οφείλουμε στη μνήμη του, καθώς επίσης να λάβει απόφαση για να εκπονηθεί μελέτη και να κατασκευασθεί προτομή του που θα τοποθετηθεί στην οδό Μίκη Θεοδωράκη στην Τρίπολη.

Το Δημοτικό συμβούλιο

Εκφράζει ομόφωνα τη θλίψη όλων για την απώλεια  του οικουμενικού Έλληνα, ξεχωριστού ανθρώπου της  Μουσικής Τέχνης και του Πολιτισμού. Αποχαιρετά με σεμνότητα τον Μίκη Θεοδωράκη ευχαριστώντας τον για την πολύπλευρη προσφορά του στην Ελλάδα και τον Κόσμο ολόκληρο.

Εκφράζει  τη βαθύτατη θλίψη και  τα  ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Αποφασίζει να εκπονηθεί μελέτη και να κατασκευασθεί προτομή του στην οδό Μίκη Θεοδωράκη στην Τρίπολη.

Αποφασίζει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην παρούσα έκτακτη και στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αποφασίζει ν’ αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου  και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο και  στα  ηλεκτρονικά  ΜΜΕ της πόλης μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης AΞΙΟΣ ΕΣΤΙ. Περνά  στη σφαίρα της αθανασίας, μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής του, που θα τον κρατούν για πάντα οικουμενικό και  ζωντανό στην καρδιά και τη μνήμη όλων μας.