6 Μαΐου, 2024

Τουρκολέκα Αρκαδίας: Ο ανεπανάληπτος Νικηταράς επέστρεψε στο χωριό του

Ένα ορειχάλκινο αντίγραφο, του νεκρικού προσωπείου του σπουδαίου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Νικηταρά, βρίσκεται πλέον στο Λαογραφικό Μουσείου του Τουρκολέκα Αρκαδίας, τόπος καταγωγής του ανεπανάληπτου οπλαρχηγού του 1821.

Αυγερινός και Τάσος Κεχαγιάς, πατέρας και γιος, παρέδωσαν το εν λόγω, κειμήλιο, στους υπευθύνους του Λαογραφικού Μουσείου, και της κοινότητας, Τουρκολέκα Αρκαδίας. Με ανακοίνωσή τους ευχαρίστησαν την Καλλιόπη Γκίκα, υπεύθυνη του Μουσείου Αφής στην Αθήνα, η οποία, με εισήγησή της προς το Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, εμπιστεύτηκε, για λίγες ημέρες, το γύψινο εκμαγείο της νεκρικής ”μάσκας” του Νικήτα Σταματελόπουλου (που αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Μουσείου Αφής), ώστε να δημιουργηθεί το μεταλλικό αντίγραφο αυτού.

Ο τάφος του ανυπέρβλητου Νικηταρά (στο Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας), έχει χαθεί, εδώ και πολλές δεκαετίες και με αυτή τη συμβολική κίνηση, πατέρας και γιος, επιδιώκουν να ”φέρουν” τον Αγωνιστή – ογκόλιθο του Αγώνα, στα προγονικά του εδάφη.

Αυγερινός και Αναστάσιος Κεχαγιάς, στην ανακοίνωσή τους, γράφουν τα εξής:

(…) Γνωρίζουμε φυσικά ότι για τους επιφανείς Άνδρες κάθε κομμάτι γης αποτελεί μνήμα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι Ήρωες αυτού του διαμετρήματος δεν πεθαίνουν ποτέ. Αντιθέτως, πάντα ζουν μέσα από το διαχρονικό αποτύπωμά τους στην Ιστορία και μέσα από την έμπνευση που αντλούμε από τα κατορθώματά τους! (…)