23 Οκτωβρίου, 2021

Αποκαταστάθηκε το Μνημείο των “αλύγιστων του Μοριά” στην Τρίπολη

Με αφορμή την αποκατάσταση του Μνημείου των ”αλύγιστων του Μοριά”, στον Άγιο Αθανάσιο Τρίπολης, το ΚΚΕ, οργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες – με αποφάσεις του τότε έκτακτου στρατοδικείου Τρίπολης – της περιόδου 1947 – 1949.

Βασικός ομιλητής, μπροστά στο μνημείο που έχει αναγερθεί και που αργότερα, υπέστη σοβαρές ζημιές, ήταν ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του γραφείου της περιοχής Πελοποννήσου, του ΚΚΕ.

Το Μνημείο, βεβηλώθηκε και με χρήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιωτών, αποκαταστάθηκε.

Στ, Ζορμπαλάς

Ο χώρος εκεί, αποτελεί σύμβολο της Αντίστασης.

Είναι ένας ιστορικός τόπος, ιδιαίτερης σημασίας για την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή, αφού στο μέρος αυτό, έγιναν ουκ ολίγες εκτελέσεις, τόσο την περίοδο της Κατοχής, όσο και κατά τον Εμφύλιο.

Μάλιστα, μέχρι και ταφές έγιναν στο σημείο εκείνο.

Στ. Ζορμπαλάς

Στην κυριολεξία, πρόκειται για έναν τόπο μαρτυρίου και θυσίας και για το λόγο αυτό, γίνονται προσπάθειες απ το ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια, όλη η έκταση, απέναντι απ’ τις Φυλακές της Τρίπολης, να αγοραστεί και να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος χώρος μνήμης, δράσης και αναψυχής.

Στ. Ζορμπαλάς

Στην εκδήλωση του Αγίου Αθανασίου, χαιρετισμό απεύθυνε ο Χρήστος Μποσμής, ενώ παρευρέθηκε και ο Νίκος Κουτουμάνος, απ’ την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, όπου και κατάθεσε στεφάνι στο Μνημείο.

Στεφάνι κατέθεσε και η Δέσποινα Τσακανίκα, απ’ την Επιτροπή Ειρήνης της Αρκαδίας.

Πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των αλύγιστων της Πελοποννήσου, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Η όλη εκδήλωση της Τρίπολης, έκλεισε με τον ύμνο του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, τη Διεθνή, το επαναστατικό, διεθνιστικό τραγούδι.

Στ. Ζορμπαλάς ert.gr