14 Ιουλίου, 2024

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις από την Π.Ε. Μεσσηνίας σε περιοχές του νομού

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, μέσω εργολαβιών αλλά και με ίδια μέσα, σε ρέματα, χειμάρρους και ποτάμια του νομού -στις πυρόπληκτες, αλλά και σε άλλες περιοχές- για την αποτροπή του κινδύνου πλημμυρών.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιεί η Π.Ε. Μεσσηνίας με σχετική της ανακοίνωση, “στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού έχουν γίνει μέσω εργολαβιών οι εξής παρεμβάσεις:

Καθαρισμός χειμάρρου Βία σε μήκος 2.500 μέτρων, κατάντι του Διαβολιτσίου και σε μήκος 2.000 μέτρων από Διαβολίτσι προς Αγίους Θεοδώρους και Μοναστηράκι.

Καθαρισμός 2 ρεμάτων στο Παραπούγκι σε μήκος 1.000 μέτρα.

Καθαρισμός κατά θέσεις του χειμάρρου Αμφίτα.

Καθαρισμός τεχνικών έργων στο οδικό τμήμα Καρνάσι – Αγία Θεοδώρα.

Δημιουργία 2 λεκανών ηρεμίας ανάντι του Καρνασίου.

Μεταφορά 500 σάκων άμμου στην Κοινότητα Καρνασίου για την προστασία επικίνδυνων θέσεων εντός του οικισμού.

Καθαρισμός του χειμάρρου Χάραδρος σε μήκος 400 μέτρων, από τη διασταύρωση με την εθνική οδό προς την Ανδανία, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και στην κατεύθυνση προς Μαγούλα.

Καθαρισμός χειμάρρου Αμφίτα στην περιοχή της Ηλέκτρας.

Καθαρισμός Μαυροζούμαινας, στο μήκος μεταξύ της παλαιάς και νέας γέφυρας στην περιοχή Νεοχωρίου Μελιγαλά.

Οι πρόσφατες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας, αφορούν στις παρακάτω θέσεις:

Καθαρισμός της τάφρου Λιγδού, ανάμεσα στο πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Καθαρισμός αποστραγγιστικών τάφρων και του ποταμού Αρι, κατά θέσεις,  στην περιοχή του Πηδήματος.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της λεκάνης απόθεσης φερτών υλών στον Χάραδρο, στο φράγμα κοντά στην εθνική οδό, για την αποσυμφόρηση της θέσης και τη διευκόλυνση της απορροής.

Καθαρισμός του ποταμού Αίπη, σε μήκος 2.000 μέτρων, από τη διασταύρωση με την 9η επαρχιακή οδό Ριζόμυλος – Κορώνη και με δυτική κατεύθυνση.

Τέλος, σε πρόσφατα δημοσιεύματα, κατόπιν της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, έγιναν αναφορές για απουσία εργασιών καθαρισμού των ρεμάτων της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.

Η Π.Ε. Μεσσηνίας γνωστοποιεί, με αφορμή τα πιο πάνω, ότι οι αντιπλημμυρικές εργολαβίες της Περιφερειακής Ενότητας έχουν ενεργοποιηθεί και σε άλλες περιοχές του νομού. Στην πόλη της Καλαμάτας, συγκεκριμένα, έχουν καθαριστεί διάφορα ρέματα, σε συνολικό μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων. Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αφορούν στα ρέματα Πολιτέικο σε μήκος 786 μέτρων, Ρίζος σε μήκος 154 μέτρων, Αλαφογκρέμι σε μήκος 112 μέτρων, Λεϊκων σε μήκος 414 μέτρων, Σφαγεία σε μήκος 133 μέτρων, Λαγκάδα Ασπροχώματος σε μήκος 615 μέτρων και Καραμπογιάς σε μήκος 700 μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, για να διασφαλιστεί αντιπλημμυρικά η πόλη της Καλαμάτας και η ευρύτερη περιοχή, απαιτείται -σύμφωνα και με τη μελέτη του υπουργείου- έργο δαπάνης 79.000.000 ευρώ” καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας.