19 Απριλίου, 2024

Υπόμνημα με αιτήματα προς το δήμο Γορτυνίας από την Επιτροπή Πυρόπληκτων Γορτυνίας

Υπόμνημα με τα προβλήματα και με τα αιτήματα, έστειλε στο δήμο της Γορτυνίας η Επιτροπή Πυρόπληκτων Γορτυνίας, που συντάχθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, σε σύσκεψη που έγινε στη Δάφνη.

Η Επιτροπή, ζητά άμεσα μέτρα και έργα και καλεί τους θεσμικούς υπεύθυνους να αφήσουν τα λόγια. Ζητά μέτρα στήριξης και μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Λέει, χαρακτηριστικά, το υπόμνημα: “Στο ίδιο έργο θεατές. Καιγόμαστε το καλοκαίρι, πνιγόμαστε το χειμώνα. Απαιτούμε τώρα μέτρα για να ανακουφιστούν οι πληγέντες στα χωριά της κάτω Γορτυνίας, για να μείνουν στον τόπο τους, να ξαναστήσουν το βιός τους”.

“Με ευθύνη του κράτους – συνεχίζει – τώρα ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, μέχρι να βγουν τα κοπάδια για βόσκηση. Για τις ζωοτροφές να υπάρξουν κέντρα διανομής στις πυρόπληκτες περιοχές και να μην χρειάζεται οι κτηνοτρόφοι να κάνουν χιλιόμετρα για να τις παραλάβουν από τα Τρόπαια. Τώρα με ευθύνη του κράτους, του Δήμου, της Περιφέρειας, να γίνουν πρόχειρες κατασκευές π.χ. με ΤΟΛ για να ξεχειμωνιάσουν οι κτηνοτρόφοι και τα κοπάδια, να βάλουν τις ζωοτροφές, να απαγκιάσουν τα αρνιά και τα πρόβατα από τη βροχή και το κρύο, να αρμέξουν οι τσοπάνηδες”.

Με το υπόμνημα, η Επιτροπή, αναφέρεται και στα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Τέλος, καλούν το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γορτυνίας, όπως πάρει απόφαση στήριξης των αιτημάτων των πυρόπληκτων, όπως απαλλάξει τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους απ’ τα δημοτικά τέλη, όπως συγκροτήσει συνεργεία, για να στηρίξουν τους πληγέντες, στην συμπλήρωση των δικαιολογητικών, για τις αποζημιώσεις, όπως καθαρίσει και συντηρήσει τους αγροτικούς δρόμους και όπως δημιουργήσει κέντρα διανομής ζωοτροφών στις πληγείσες κοινότητες.