23 Ιουλίου, 2024

Υπουργείο Δικαιοσύνης – Αλλαγές στη λειτουργία της Σχολής Δικαστών – Αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Σχολής Δικαστών αλλάζει με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις διατάξεις του να προκαλούν αντιδράσεις στο χώρο των δικαστών που πραγματοποιούν μάλιστα και ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

«Με το Νομοσχέδιο επιχειρείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, καθώς αναμορφώνεται πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο, τόσο ως προς την οργάνωση και λειτουργία της Σχολής, όσο και ως προς τον τρόπο επιλογής, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελλοντικών και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών” επισημαίνεται από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα με το Νομοσχέδιο:

Προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας για πρώτη φορά της Κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

Δημιουργείται ειδικό τμήμα για την πλήρωση θέσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων στην κατεύθυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης καθώς επίσης συστήνεται, αντίστοιχα, ειδικό τμήμα για το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Γενική Επιτροπεία.

Αποκαθίστανται οι παθογένειες στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Πιο συγκεκριμένα, με το νέο εισαγωγικό σύστημα: α) η ξένη γλώσσα αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή αλλά όχι κριτήριο για την κατάταξή τους, β) η γραπτή δοκιμασία κατά τον εισαγωγικό διαγωνισμό θα υπολογίζεται με συντελεστή βαρύτητας εβδομήντα τοις εκατό (70%), ενώ η προφορική δοκιμασία με συντελεστή βαρύτητας τριάντα τοις εκατό (30%).

Οι εκπαιδευόμενοι θα αξιολογούνται από το νέο θεσμό των βασικών διδασκόντων

Η πρακτική άσκηση θα διαρκεί πλέον χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών και θα αξιολογείται ουσιαστικά.

Ως προς τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, προβλέπονται τακτικά προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς από τον βαθμό του εφέτη και κάτω, με τη δημιουργία ομάδων εργασίας (workshops).

Επιπλέον, προβλέπονται έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης για τους δικαστικούς λειτουργούς όλων των κλάδων και βαθμών, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν νέες ρυθμίσεις με επείγοντα χαρακτήρα.

Αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών

Αντίθετοι πάντως σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι προσέφυγαν μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών που απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ.. Τσιάρα.

Στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, διαμαρτύρεται για τη νέα ρύθμιση που προωθεί τις γραπτές αξιολογήσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, η οποία , όπως αναφέρει, “πλήττει τη δικαστική ανεξαρτησία και το κύρος Δικαστών και Εισαγγελέων”.

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει μεταξύ άλλων: “. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών υιοθέτησε πλήρως όλες τις αιτιάσεις και το σκεπτικό που υποβάλαμε. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που η Ένωσή μας υποχρεώνεται να προσφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εκπροσώπησης των Δικαστών και δικαιώνεται απόλυτα τόσο στις θέσεις της όσο και στην ακολουθούμενη μεθοδολογία ανάδειξης των προβλημάτων σε διεθνές επίπεδο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να ακούει και να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις των Δικαστικών Ενώσεων εθνικών και ευρωπαϊκών συμμορφούμενο με βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου.

Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη μας προκειμένου να διατυπώσουν την άποψή τους για την επίμαχη ρύθμιση. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αύριο 1η Δεκεμβρίου 2021”