17 Ιουνίου, 2024

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου και Μητρόπολης Μεσσηνίας για το Κορφιωτάκειο

Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για το έργο αποκατάστασης του κτηρίου Κορφιωτάκη στην Καλαμάτα υπέγραψαν το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Μητρόπολης, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Το αντικείμενο της σύμβασης, ειδικότερα, αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του εν λόγω κτηρίου, στο οποίο θα στεγαστεί το Κειμηλιαρχείο – Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Μητρόπολης Μεσσηνίας, με το έργο να χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε μία ακόμα προγραμματική σύμβαση, με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Κατσαρού, στον Δήμο Οιχαλίας, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής του σεισμόπληκτου αυτού κτηρίου, το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για υλοποίηση μιας υποχρέωσης προς την πόλη της Καλαμάτας, καθώς -όπως τόνισε- “η δημιουργία του μουσείου είναι κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για  την Εκκλησία και την πίστη, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας”, εκτιμώντας ότι είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2022. Τόνισε παράλληλα ότι καθ’ όλη την διαδικασία τως σχετικών μελετών “υπήρξε αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον μητροπολίτη και εν γένει με την Μητρόπολη Μεσσηνίας”.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το ερχόμενο Πάσχα μία ακόμα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μητρόπολης Μεσσηνίας, με αντικείμενο αυτή την φορά τη συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών μοναστηριών Δήμιοβας, Μαρδακίου και Βελανιδιάς -“έργα τα οποία θα τύχουν άμεσης χρηματοδότησης από το ΠΔΕ μόλις παραδοθούν οι εν λόγω μελέτες” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Στάθηκε, ακόμα, ο Π. Νίκας και στην προοπτική χάραξης και κατασκευής νέου δρόμου προς την μονή Βελανιδιάς, στις παρυφές της Καλαμάτας, ο οποίος θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του ιστορικού αυτού μοναστηριού για ανάγκες της Μητρόπολης Μεσσηνίας, όπως η διοργάνωση συνεδρίων.

Αναφορικά με τον ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Κατσαρού, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αποκατάστασης του σεισμόπληκτου από το 2011 ναού και σήμερα πλέον ξεκινά η υλοποίηση της δεύτερης, η οποία εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Δεν παρέλειψε, τέλος, ο περιφερειάρχης να κάνει για μία ακόμα φορά έκκληση προς πάντες να εμβολιαστούν εναντίον της covid-19, εκφράζοντας παράλληλα “δημόσια ευχαριστία προς τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο για τις θέσεις του υπέρ του εμβολιασμού και το θάρρος με το οποίο τις διατυπώνει”.

Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα εξέφρασε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, τόσο για τα έργα στο Κορφιωτάκειο και στο Κατσαρού, αλλά και για την γένει συνδρομή του προς την Μητρόπολη Μεσσηνίας και την Εκκλησία γενικότερα.

Αναφερόμενος στο Κορφιωτάκειο, ειδικότερα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας εξήρε τη συβολή του περιφερειάρχη -όπως και του υπουργείου Πολιτισμού- στην απεμπλοκή της υπόθεσης αυτής, μιλώντας για μια “προσπάθεια 20ετίας που ταλαιπωρείτο από διοικητικές διαδικασίες όλον αυτόν τον καιρό και τελικά ευοδώθηκε χάρις στις παρεμβάσεις του περιφερειάρχη και του υπουργείου Πολιτισμού”.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο μητροπολίτης, το γεγονός ότι το εν λόγω έργο χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους η Περιφέρεια “αποδεικνύει τόσο τον σεβασμό σας προς την ιστορία, την παράδοση, όσο και την πεποίθηση ότι η προοπτική λειτουργίας ενός ακόμα μουσείου αποτελεί επιπλέον πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Καλαμάτας”.

Ο μητροπολίτης εξέφρασε επίσης ευχαριστίες και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού των Αγίων Θεοδώρων στο Κατσαρού προς τον περιφερειάρχη ως προς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε απέναντι σε ένα σεισμόπληκτο μνημείο για το οποίο 0όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος- μέχρι τώρα “δυστυχώς κανένας δεν είχε έρθει αρωγός και συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος και βοηθός” στον αγώνα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Ευχαριστίες απηύθυνε επίσης ο ιεράρχης για το ενδιαφέρον του περιφερειάρχη αναφορικά με τα τρία ιστορικά μοναστήρια “που αποτελούν μνημεία προβολής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας”, όπως και για το ενδιαφέρον -και της Π.Ε. Μεσσηνίας- ως προς τη χάραξη και την κατασκευή νέου δρόμου προς την μονή Βελανιδιάς, “ο οποίος θα συνδράμει να αναλάβει και πάλι το ιστορικό αυτό μοναστήρι την αίγλη που του αξίζει, λειτουργώντας ως ένας χώρος μελέτης της μεσσηνιακής ιστορίας και ως σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό”

Τέλος, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευχαρίστησε για την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας, για μία ακόμα φορά, προς τα φιλόπτωχα ταμεία όπως και προς τα κοινωνικά ιδρύματα της μητρόπολης Μεσσηνίας, αλλά και των λοιπών μητροπόλεων της Περιφέρειας, “ενέργεια που την καθιστά αρωγό στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει η Εκκλησία μέσω των εν λόγω ιδρυμάτων” όπως δήλωσε ο μητροπολίτης.

Παρόντες στην υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων σήμερα ήταν, από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και οι θεματικοί ομόλογοί του Αννα Καλογεροπούλου, Βασίλης Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς, όπως επίσης και στελέχη της Μητρόπολης Μεσσηνίας.