25 Απριλίου, 2024

Καλαμάτα: Μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από τον επίκουρο καθηγητή παθολογίας Π. Χαλβατσιώτη

Τα πρώτα στοιχεία μελέτης, που διεξάγει και έχει να κάνει με το κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να καλύψει τους υγειονομικούς της χώρας, αφού είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό, παρουσίασε χθες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος στο Δ.Σ. στο Νοσοκομείο «Ελπίς» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, δημιούργησε μια βάση δεδομένων κάνοντας αιμοληψίες σε πάνω από 600 άτομα, με τα μισά από αυτά να είναι από τη Μεσσηνία, με διάμεση ηλικία των εθελοντών τα 47 έτη.
Από την παραπάνω έρευνα προέκυψε, ότι τα αντισώματα πέφτουν πολύ γρήγορα μετά το τρίμηνο, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα αυτά μηδενίζονται.

Το παράξενο, όπως σημείωσε, για τη Μεσσηνία ήταν ότι ο μέσος τίτλος των αντισωμάτων των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν χαμηλότερος από αυτών στην Αθήνα, ενώ παρατηρήθηκε, ότι όσοι υγειονομικοί εργάζονταν σε χώρους, όπου έρχονταν σε επαφή με covid είχαν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων.

Σχετικά με το γενικό πληθυσμό, στατιστικά χαμηλότερο τίτλο αντισωμάτων το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το δεύτερο ή τον τρίτο μήνα μετά τον εμβολιασμό, έχουν τα άτομα που είναι καπνιστές, υπερτασικοί, διαβατικοί τύπου 2, άρα οι παραπάνω προστατεύονται λιγότερο.

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εργασία είναι μία από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο ως μελέτη παρατήρησης.

Κλείνοντας , ο κ. Χαλβατσιώτης έστειλε και ένα μήνυμα στους ανεμβολίαστους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως στους αριθμούς θανάτων και νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ Covid, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Σύμφωνα με το παραπάνω δεν χρειάζεται άλλου είδους εξήγηση για τη σημαντικότητα του εμβολίου.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, από την πλευρά της τόνισε την πολύ καλή συνεργασία με το Νοσοκομείο «Ελπίς», συνεργασία που περιλάμβανε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, κυρίως σε θέματα ποιότητας υπηρεσιών.

Με τη σειρά της και η διοικήτρια του Νοσοκομείου «Ελπίς» κα Θειακού ανέφερε, ότι όλη η Ελλάδα είναι μια υγειονομική Περιφέρεια και για να αντιμετωπιστεί η πανδημία θα πρέπει αυτή και οι συνάδελφοι της να είναι σε επικοινωνία και να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πρακτικές.