14 Απριλίου, 2024

Αιτήματα επιτροπής πολιτών για τη συντήρηση και την ανάδειξη του δικαστηρίου Τρίπολης

Επανέρχεται, με νέα ανακοίνωση, η Επιτροπή Πολιτών για τη Συντήρηση και την Ανάδειξη του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης.

Ενημερώνει ότι υπάρχει απόφαση για παραπομπή – προώθηση του φακέλου του Δικαστηρίου Τρίπολης, προς γνωμοδότηση, σχετικά με την προστασία του μνημείου (στα υπόγειά του, υπήρξαν κρατήσεις αγωνιστών κατά των Κατοχικών δυνάμεων).

Με αφορμή το έγγραφο της υπηρεσίας μνημείων και τεχνικών έργων, η Επιτροπή, απέστειλε στις αρμόδιες αρχές, έκκληση και σειρά εγγράφων, σχετικά με την ανάγκη ανάδειξης του μνημείου, ως τόπου ιστορικής μνήμης.

Σ΄αυτή την έκκληση, συμμετέχουν και 700 περίπου πολίτες, με υπογραφές.

Τα αιτήματα της Επιτροπής, είναι τα εξής:

– παραχώρηση όλων των υπόγειων αιθουσών στο δήμο Τρίπολης,
– άμεση ένταξη στην υπάρχουσα μελέτη και του θαλάμου των γυναικών κρατούμενων στην Κατοχή, η οποία δεν έχει επιχρωματιστεί,
– αναγκαιότητα περαιτέρω μελέτης για την αφαίρεση των επιχρισμάτων στις υπόλοιπες αίθουσες των υπογείων από ειδικευμένη ομάδα.

Η Επιτροπή, μιλά για σημαντικό μνημείο, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, κάτι που αποδείχθηκε και με την μεγάλη προσέλευση πολιτών, την 1η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Τρίπολης απ’ τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής.

Αξίζει να τονιστεί, ότι είναι να γίνουν διάφορα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού του διατηρητέου κτιρίου και για το λόγο αυτό, η Επιτροπή, ζητά να μην υπάρξουν φθορές και αλλοιώσεις στα υπόγεια που είναι να αναδειχθούν, σ’ ένα διαφορετικό έργο παρέμβασης, σε σχέση με αυτό που είναι να ξεκινήσει σύντομα.