21 Μαΐου, 2024

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας

Η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία για να περάσει πρέπει να πάρει θετική ψήφο από 151 βουλευτές, ολοκληρώθηκε.  Ψήφισαν 299 βουλευτές, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας οι 142 και κατά οι 156 με ένα βουλευτή να δηλώνει παρων και απουσία της Μαριέττας Γιαννάκου. Συνεπώς η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε.

Α. Τσίπρας: Έχετε τελειώσει πολιτικά κ. Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την κακοκαιρία, την πανδημία αλλά και την ακρίβεια και την οικονομία, κάνοντας λόγο για αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

«Αποτύχατε με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό λαό. Κόστος οικονομικό, κοινωνικό ανθρώπινο. Αλλά συμπεριφέρεστε σαν έχετε πιστέψει την προπαγάνδα που κι εσείς κατασκευάζετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας: «Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει σαν πρωθυπουργός».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την συγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός:

«Ξέχασα μας ζητήσατε μια συγνώμη. Και πως το λέει ο λαός μας από τότε που χάθηκε που βρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Αλλά δεν πιστεύω ότι αρκεί μία συγνώμη για να καθαρίσετε γιατί χρωστάνε χιλιάδες συγγνώμες. Γιατί χρωστάτε 23.985 συγγνώμες στιςοικογένειες που έχασαν άδικα τον άνθρωπο τους γιατί εσείς αποφασίζετε να μην ανησυχήσετε το ΕΣΥ».

Ο κ.Τσιπρας επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, εξαπολύοντας «πυρά» για την υπόθεση Φουρθιώτη: «Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς ή οι Φουρθιωτηδες; Είναι η πρώτη φορά που η νύχτα διεισδύει στο Μαξίμου». Και συνέχισε: «Ο κ.Φουρθιωτης δεν είχε στο χέρι το δεξί σας χέρι αλλά εσάς… Μια η επιλογή να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές, είστε σε δρόμο ολισθηρό έχετε κοστίσει ακριβά στον ελληνικό λαό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε πρόταση δύο ψέματα, στην ομιλία του κ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και στα όσα του καταλόγισε επισημαίνοντας: Κύριε Τσίπρα μας ενημερώσατε στην ομιλία σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι η εκτίμησή σας είναι το ίδιο ακριβής όπως όταν είπατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο ο Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να διαστρέφει την πραγματικότητα. Κάθε πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα. Θα αποδομήσουμε ένα-ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα εδώ μέσα».

Η σημερινή σας ομιλία, το περιεχομενο και το ύφος κύριε Τσίπρα είναι μια προσπάθεια αν κουκουλώσετε τα δικά σας λάθη, είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την έναρξη της ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

Ναι στην πρόταση δυσπιστίας κατ΄της κυβέρνησης είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άσκησαν όμως κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Ανδρουλάκης: Είμαστε έτοιμοι για την ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι αντιαισθητικό το θέαμα της κοκορομαχίας των δύο πρωθυπουργών που έχουν ανταγωνίζονται ποιος κατάφερε τη μεγαλύτερη αποτυχία σε θέματα κρίσεων και φυσικών καταστροφών».

Δ. Κουτσούμπας: Μομφή στην κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι οι αγώνες των εργαζομένων

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επεσήμανε: «Σήμερα το όχι καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να ακουστεί δυνατά και το καμία εμπιστοσύνη στον ΣυΡιζΑ που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Κ. Βελόπουλος: Ανεπαρκής η κυβέρνηση απέναντι στις περιστάσεις

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εσείς την πρόταση δυσπιστίας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ την κάνατε επειδή είδατε τις δημοσκοπήσεις και ότι το σύστημα θέλει να προωθήσει το δεκανίκι και κάνατε πρόταση μομφής. Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση πιεζόταν. Της δίνετε άλλοθι. Άλλοθι συσπείρωσης. Νομίζω ότι η πρόταση ήταν λάθος έπρεπε να γίνει πριν η μετά από 10 μέρες».

Βαρουφάκης: «Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας στην «Μητσοτάκης Α.Ε.» και σε κάθε Κυβέρνηση της ολιγαρχίας χωρίς σύνορα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «Το επιτελικό κράτος πρέπει να πέσει γιατί στο μέγαρο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι ορντίναντσες τους. Υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά σημερινή μας ψήφος είναι ψήφος μομφής κατά της ολιγαρχίας.