29 Απριλίου, 2024

Το διακύβευμα των εκλογών θέτουν Μητσοτάκης και Τσίπρας – Κόντρα στην αντιπολίτευση για τις μετεκλογικές συνεργασίες

104260554

Σταθερότητα ή επιστροφή στις περιπέτειες, το δίλημμα του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, ζητώντας αυτοδυναμία στις εκλογές.

Η πρωτοφανής ανάπτυξη που γνώρισε ο νόμος Εβρού την τελευταία τετραετία θα συνεχιστεί με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αποτελεί τη μοναδική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησής του στους πολίτες της Ορεστιάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πώς η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη, σημειώνοντας ότι σταθερότητα σημαίνει αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

«Σταθερότητα και πρόοδος, λοιπόν, ή περιπέτειες; Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα διλήμματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όλα αυτά τα οποία πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν είναι δεδομένα. Διότι αυτοί οι οποίοι διεκδικούν τη διακυβέρνηση του τόπου έρχονται και μας λένε, “τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς”. Μην το ξεχνάμε αυτό. “Θα είναι αλλιώς”. Αναρωτιέμαι τι ακριβώς εννοούν», επισήμανε.

Στο Διδυμότειχο, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ μιλώντας σε πολίτες εξαπέλυσε επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και στα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Ανέφερε, συγκεκριμένα:

«Μας λένε κάποιοι, προσέξτε, στις 22, λέει, Μαΐου “προοδευτική διακυβέρνηση”. Και ρωτώ εγώ πολύ απλά: ποιοι, με ποιους και με ποιον πρωθυπουργό. Και απάντηση δεν παίρνω. Απάντηση δεν παίρνω. Γιατί πολύ απλά απάντηση δεν υπάρχει. Και ξέρω ότι υπάρχουν και αρκετοί εδώ στη βόρεια Ελλάδα -μπορεί να “αλληθωρίζουν” προς διάφορα κόμματα ή κομματίδια ή σχήματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και να τους θυμίσετε, ποιοι είναι οι πατριώτες στα λόγια και ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες στην πράξη».

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η δημοσιογράφος Γεωργία Σκιτζή, ψηλά στην προεκλογική ατζέντα θέτει ο πρωθυπουργός το θέμα της ασφαλειας διαμηνύοντας εντός αλλά και εκτός συνόρων ότι είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνηση η θωράκιση των συνόρων της χώρας μας. Σημειώνει ότι πρόκειται για θέμα στο οποίο υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό θα αναδέιξει στο δρόμο προς τις κάλπες.

Κατά την σημερινή περιοδεία στις ακριτικές περιοχές, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι δεν αποκαλύπτουν τι εννοούν και ποιους περιλαμβάνει η προοδευτική διακυβέρνηση, ούτε ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Έβαλε στο “κάδρο” και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, απευθυνόμενος μάλιστα σε όσους, όπως είπε, αμφιταλαντεύονται, καλώντας τους να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες. Ακόμη, έθεσε και πάλι την αυτοδυναμία της ΝΔ ως συνώνυμη της σταθερότητας της χώρας.

Προοδευτική κυβέρνηση για να υπάρξει δικαιοσύνη παντού, η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που βρέθηκε στο Άργος και την Καλαμάτα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τοξικότητα και διχασμό, εξαπολύοντας επίθεση για τα θέματα της ακρίβειας.

«Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιο κόμμα, αλλά ποια μέρα θα μας ξημερώσει. Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ή  θα αλλάξουμε; Και η προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό και εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση» τόνισε.

«Με ανακυκλωμένα πολιτικά προϊόντα τίποτα νέο, τίποτα δυναμικό, τίποτα δημιουργικό δεν μπορεί να φέρει ο κ. Τσίπρας. Το να κατηγορεί την ΝΔ για τοξικότητα ο άνθρωπος που ανήγαγε τον πολακισμό σε επίσημη ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόκληση στη νοημοσύνη των Ελλήνων» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Από την Καλαμάτα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, για το θέμα των παρακολουθήσεων και την τραγωδία των Τεμπών, θέτοντας σειρά ερωτημάτων. Υπογράμμισε:

«Η αλλαγή είναι όλοι εκείνοι που με ευθύνη και αποφασιστικότητα θα προσέλθουν στις κάλπες στις 21 του Μάη. Για να πουν το μεγάλο όχι στο καθεστώς που δυναστεύει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και το μεγάλο ναι στο ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική κυβέρνηση. Ως εδώ! Δεν πάει άλλο! Δεν πάει άλλο!».

Στο δρόμο προς την κάλπη ο Αλέξης Τσίπρας θα αναδεικνύει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κόμματος του προς τους πολίτες, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιώργος Παντελάκης.

Κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά όχι με τους αμετανόητους, το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη

«Δεν μπορεί να συζητάμε για δήθεν συγκυβερνήσεις με ανθρώπους πρωταγωνιστές των προβλημάτών ή αμετανόητους που ενώ έχουν κάνει ζημιά δε δέχονται την ευθύνη για να πάμε παρακάτω. Μπορούν να υπάρξουν συεργασίες, διαπραγματεύσεις στις οποίες το κάθε κόμμα προσέρχεται με τη δύναμή του. Γι’ αυτό λέω στον ελληνικό λαό, δώστε μας ισχυρό ποσοστό» σημείωσε ο ίδιος.

Κόντρα για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Οι ενδεχόμενες συνεργασίες και η κριτική στο κυβερνητικό έργο βρίσκονται στο στόχαστρο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Όλοι μπορούν να πάνε με όλους. Είναι όλοι στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σήμερα ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι απέτυχε η κυβέρνησή του επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Παραδέχθηκε ότι υλοποίησε εν μέρει το πρόγραμμά του» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η φιλολογία για την επόμενη συγκυβέρνηση είναι πάρα πολύ τόσο κακόφωνη γιατί οι διαφορές μεταξύ τους είναι τόσο μικρές» υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται με περιοδείες και δημόσιες εμφανίσεις σε όλη τη χώρα.