18 Ιουνίου, 2024

Απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την απελευθέρωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου από στοιχεία αστικού εξοπλισμού -κατά βάση κάδων απορριμμάτων-, εκδόθηκε μετά το θανατηφόρο δυστύχημα στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με θύμα εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας και την διαμαρτυρία που ακολούθησε από την Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η μέχρι πρότινος ακολουθούμενη πρακτική είχε ως συνέπεια να έχουν υπάρξει -σε επαρχιακούς και εθνικούς οδικούς άξονες- αρκετοί τραυματισμοί, αλλά και θάνατοι, εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, καθώς οι ταχύτητες που κινούνται τα οχήματα στα πιο πάνω οδικά δίκτυα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι σημαντικές.

Θα πρέπει, επομένως, να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να μην κινούνται απορριμματοφόρα στα εν λόγω οδικά δίκτυα, αλλά και παράλληλα να εξυπηρετούνται και οι πληθυσμοί κατά μήκος των δρόμων αυτών.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που από πλευράς ορισμένων δημάρχων υπάρχουν ενδεχομένως ενστάσεις ως προς την απόφαση του περιφερειάρχη, δίνεται πάντα η δυνατότητα να προσφύγουν εναντίον της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.