29 Απριλίου, 2024

Δημότες… κατώτερου Θεού στο Αμόνι Κορινθίας

Πλήρης εγκατάλειψη του οικισμού από τον Δήμο Κορινθίων ενώ δαπανώνται μεγάλα ποσά ακόμη και σε πεζοδρόμια για… κατσίκες.

Σε όλους τους δήμους της χώρας, όλοι οι δημότες επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη, όλοι συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες εκλογής των δημοτικών αρχόντων, όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Του Γρηγόρη Σαμπάνη*

Στον Δήμο Κορινθίων, όμως, και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Σολυγείας – Σοφικό έχει επικρατήσει μια πρωτοφανής αντίληψη διακρίσεων ανάμεσα στους δημότες, με αποτέλεσμα οι δημότες μίας περιοχής ναι είναι… πιο ίσοι από τους δημότες μιας άλλης, ενώ όλοι πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη.

Το πρόβλημα έχει λάβει τέτοια διάσταση και ένταση, ώστε οι κάτοικοι στο Αμόνι να ζητούν άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες της διοίκησης του Δήμου.

Το Αμόνι, μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, η ομορφότερη στον νομό Κορίνθου και με μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, είναι και η περιοχή όπου ο πρόεδρος της κοινότητας Σολυγείας και ο δήμαρχος Κορινθίων δίνουν τη λιγότερη βαρύτητα σε ό,τι αφορά τα έργα βασικών υποδομών, όπως καταγγέλλουν στο Σin κάτοικοι της περιοχής.

Αντίθετα, τα δημοτικά τέλη των κατοίκων του Σοφικού έχουν… πολλαπλάσια απόδοση, με πλήθος έργων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και αμφίβολη χρησιμότητα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κάτοικοι,

  • Το Αμόνι είναι η μόνη περιοχή στον Δήμο Κορινθίων που εν έτει 2023 εξακολουθεί να μη διαθέτει δίκτυο ύδρευσης και οι κάτοικοι υφίστανται την εκμετάλλευση από τους εμπόρους του νερού με τις υδροφόρες.
  • Ο οικισμός βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο, κατά την αντιπυρική περίοδο, να μετατραπεί σε νέο Μάτι. Η είσοδος και η έξοδός του είναι μόνο μία και ουδείς θέλει να φαντασθεί τι θα συνέβαινε σε περίπτωση εκκένωσης κατοίκων και επισκεπτών σε μια πυρκαγιά.
  • Το οδικό δίκτυο παραπέμπει σε άλλες εποχές μετακινήσεων με… ιπποειδή. Στα οκτώ χιλιόμετρα του τοπικού οδικού άξονα έχουν γίνει αλλεπάλληλες εργασίες για μπαλώματα και ο δρόμος είναι γεμάτος σαμαράκια που καταστρέφουν τα αυτοκίνητα, ενώ παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικές μπάρες στην πλευρά του γκρεμού.
  • Σε μια πευκόφυτη περιοχή με υψηλό κίνδυνο σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ουδεμία πρόνοια έχει ληφθεί από τον Δήμο για την απομάκρυνση των ξερών κλαδιών.

Μπροστά στην αδιαφορία του Δήμου, οι κάτοικοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με δική τους οικονομική επιβάρυνση ακόμη και για στοιχειώδη έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος στάθμευσης στο μικρό Αμόνι (φωτογραφία) στρώθηκε με δαπάνη 2.500 ευρώ του Πολιτιστικού Συλλόγου, για να μην καταστρέφονται τα αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί στο δάσος που είχαν σκουριάσει αντικαταστάθηκαν επίσης με δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

parking_mikroAmoni

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γρηγόρης Ρωτίδης και ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος ελάχιστα πράττουν για να αντιμετωπίσουν βασικά καθημερινά προβλήματα που θέτουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο στο Αμόνι. Την ίδια ώρα, όμως, μεγάλα ποσά διατίθενται από τον προϋπολογισμό του δήμου για έργα στο χωριό του Σοφικού, πολλά από τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των «έργων πολυτελείας», που σίγουρα δεν αλλάζουν καθοριστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ενδεικτικά:

•    Πολλοί είναι οι δρόμοι που ξηλώνονται για να δώσουν τη θέση τους σε δρόμους με σταμπωτό δάπεδο.

•    Σε περιοχές με αγροτικούς δρόμους και χωράφια κατασκευάζονται πολυτελέστατα πεζοδρομία (φωτογραφία), προφανώς για να διευκολύνονται στις βόλτες τους οι… κατσίκες.

pezodromio

•    Αγροτικοί δρόμοι ασφαλτοστρώνονται επιμελώς, παρότι στο Αμόνι ακόμη και το βασικό οδικό δίκτυο, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει σε κατάσταση άλλων αιώνων.

•    Πρόσφατα διατέθηκε σημαντικό ποσό για την αγορά οικοπέδου για την κατασκευή παιδικής χαράς, ενώ στο Αμόνι η παιδική χαρά παρουσιάζει θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης και είναι επικίνδυνη για τα παιδιά (φωτογραφία).

paidiki_xara

Ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, πριν από λίγα χρόνια είχε ανακοινώσει πλήθος παρεμβάσεων στο Αμόνι, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ασφάλεια έλευσης και διαμονής και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Είχε αναφερθεί στο σχέδιο που αφορά στο Αμόνι συνολικά, την καθαριότητα, την πυρασφάλεια, τις παιδικές χαρές και τις υποδομές, κυρίως του οδικού δικτύου, αναλαμβάνοντας δέσμευση για την υλοποίηση τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν, όμως, οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ελάχιστα έγιναν και οι ίδιοι έμειναν να… χαζεύουν τα πολυτελή πεζοδρόμια στο Σοφικό για τις κατσίκες.

*Οικιστής στο Αμόνι

www.sofokleousin.gr