2 Μαΐου, 2024

Εξουδετέρωση πυρομαχικών σε θαλάσσια περιοχή της Μονεμβασίας

Ολοκληρώθηκε η 4η φάση εξουδετέρωσης πυρομαχικών στην θαλάσσια περιοχή της Μονεμβασίας.

Το δημοτικό λιμενικό ταμείο Μονεμβασίας, μίσθωσε εξειδικευμένο εξοπλισμό, ώστε τα στελέχη της ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών, να μπορούν να αποκαλύψουν απ’ τον βυθό, πάνω από 500 βλήματα.

Τα βλήματα απομακρύνθηκαν και θα εξουδετερωθούν.

Πρόκειται για μία μεγάλη επιχείρηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η επιχείρηση αφορά απόσταση, 40 περίπου μέτρων, απ’ τον βόρειο προβλήτα του λιμανιού και σε βάθος 25 περίπου μέτρων.

Τα πυρομαχικά, είναι αγγλικής προέλευσης και σχημάτιζαν στον βυθό, λόφο, με ακτίνα, περίπου 7 μέτρων και ύψος, άνω των 10 μέτρων.

Το πυρομαχικά, είχαν φορτωθεί σε πλοίο, το οποίο τορπιλίστηκε από υποβρύχιο και βυθίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο (το συμβάν χρονολογείται τον Απρίλιο, του 1942, κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα).

.Η διαδικασία εκκαθάρισης του βυθού, ξεκίνησε το 2020, απ΄ το Λιμενικό Ταμείο του δήμου Μονεμβασίας.

Ο δήμος Μονεμβασίας και το  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο,  ζήτησαν την εκτέλεση της επιχείρησης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, εξασφάλισαν τις αδειοδοτήσεις από το φορέα διαχείρισης της ζώνης NATURA, κάλυψαν τα έξοδα για τη σίτιση και τη διαμονή των στελεχών του Π.Ν.,  ζήτησαν  την παρουσία του ΕΚΑΒ, σε όλα τα στάδια της επιχείρησης  και κάλυψαν το κόστος για τη φωτοσήμανση της ευρύτερης περιοχής των επιχειρήσεων.

Τα στελέχη της Δ.Υ.Κ. κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, με κίνδυνο της ζωής τους, σε όλες τις φάσεις για να αρθεί η επικινδυνότητα από τα ανευρεθέντα πυρομαχικά.

Πάρθηκαν όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απομένει, τουλάχιστον άλλη μία επιχείρηση, ώστε να γίνει και η οριστική εκκαθάριση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως αναφέρει ο δήμος, αυτή, θα γίνει τον Οκτώβριο του 2023.