10 Δεκεμβρίου, 2024

Μεσσηνία: Στο 50% η ζημιά στη φετινή παραγωγή – Τέλος εποχής στην ελαιοκαλλιέργεια όπως τη γνωρίζαμε

«Ο κίνδυνος από τις καιρικές συνθήκες δεν αφορά τη φετινή παραγωγή, αλλά πλέον κινδυνεύει ολόκληρο το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες και στην τοπική οικονομία τα επόμενα χρόνια.»

Για την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη φετινή ελαιοπαραγωγή, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας και στην εκπομπή «Πρωινό στον αέρα» σήμερα το πρωί, ο Γιώργος Κόκκινος πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «ΝΗΛΕΑΣ» στη Χώρα Μεσσηνίας.

«Ζούμε σε μια εποχή με ακραίες καιρικές συνθήκες. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και έχει αλλάξει τα πάντα στη ζωή των παραγωγών στον πρωτογενή τομέα. Πλέον δε μιλάμε για μια κακή χρονιά για τους αγρότες, αλλά για κακές χρονιές που έχουν γίνει συνήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος.

Αναφερόμενος στην φετινή παραγωγή, ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ζημιά που φτάνει το 50% ενώ προέβλεψε πως αρκετοί παραγωγοί δε θα μπουν καν στα χωράφια να συγκομίσουν καθώς δε τους συμφέρει από τη μικροκαρπία που επικρατεί στα περισσότερα δέντρα. Εκτίμησε δε, ότι η συνολική παραγωγή στη χώρα δε θα ξεπεράσει τους 200χιλ τόνου παρά τις αρχικές αισιόδοξες προβλέψεις για 300χιλ τόνους ενώ πρόσθεσε, πως αν συνεχιστεί η ανομβρία και το Νοέμβριο όπου ξεκινά και η συγκομιδή της «κορωνέικης» ποικιλίας της ελιάς, τότε η ζημιά θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Παράλληλα, ο κ. Κόκκινος επισήμανε, ότι ο κίνδυνος από τις καιρικές συνθήκες δεν αφορά τη φετινή παραγωγή, αλλά πλέον κινδυνεύει ολόκληρο το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες και στην τοπική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με το αν είναι εφικτό να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, όπως ήδη ζητούν και ομόθυμα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας, ο Γιώργος Κόκκινος υποστήριξε πως αν τεθεί σε ορθή βάση το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε είναι εφικτό αφού ούτως ή άλλως, η Ε.Ε. δείχνει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο να μείνουν οι αγρότες κοντά στην ύπαιθρο βοηθώντας τους να μη την εγκαταλείψουν.

Επίσης, ο πρόεδρος του «ΝΗΛΕΑ» αναφέρθηκε και σε απλά αρδευτικά έργα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, χαρακτηρίζοντας τα «μονόδρομο» για τα επόμενα χρόνια καθώς ήδη η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την ελαιοκαλλιέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε και άλλες καλλιέργειες ως νομός καθώς η μονοκαλλιέργεια της ελιάς εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους.

Κλείνοντας αναφορικά με τις τιμές στη φετινή παραγωγή, σημείωσε πως βρίσκονται γύρω στα 7 ευρώ αυτή την περίοδο, ωστόσο θα δούμε, πως θα κινηθούν όταν θα έχουμε τα νούμερα της παραγωγής στην Ισπανία που και εκεί αντιμετωπίζουν προβλήματα.