10 Δεκεμβρίου, 2024

Κώστας Τσιάρας: Από σήμερα ανοικτά τα σφαγεία στους νομούς που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς – Oι προϋποθέσεις για τις περιοχές με κρούσματα

Κώστας Τσιάρας: Από σήμερα ανοικτά τα σφαγεία στους νομούς που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς- οι προϋποθέσεις για τις περιοχές με κρούσματα- Είμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους

Οι επόμενες πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ

Η σχέση της ΝΔ με τους αγρότες ξεκινά από την ίδρυσή της

Ανοικτά είναι τα σφαγεία από σήμερα σε όλους τους νομούς που δεν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα της ευλογιάς, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στην εκπομπή «Πρωινή επισκόπηση» του Λάμπρου Πέγκου στο κανάλι της Βουλής. Όσον αφορά στους νομούς που υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι τα σφαγεία θα λειτουργούν – εκτός εκείνων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης- μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και, φυσικά, με πλήρη τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας.

Ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι ο τρόπος που αντιμετώπισε η χώρα μας την πανώλη, αποτελεί οδηγό για την ΕΕ και ζήτησε από όλους τους εμπλεκομένους να συμβάλλουν και στην περίπτωση της ευλογιάς, τηρώντας πιστά τους, προβλεπόμενους από την ευρωπαϊκή οδηγία, κανόνες, για την αντιμετώπισή της.

«Το καταλαβαίνω είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή, είναι η άκρως αναπαραγωγική περίοδος των ζώων, η γαλακτοφορία είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και  ξέρω πολύ καλά και την αγωνία και την ανησυχία όλων των κτηνοτρόφων. Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε για να είμαστε δίπλα τους. Κανείς μας δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να σταματήσει τη μετακίνηση των ζώων ή να περιορίσει τις σφαγές ή να δημιουργήσει προβλήματα τα οποία  δημιουργούν μεγάλη ένταση γενικότερα σε όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο. Αντίθετα, είμαστε εδώ κυρίως για να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου», σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ.

Πλήρης εξυγίανση ΟΠΕΚΕΠΕ

Όσον αφορά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισήμανε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να λειτουργεί ο συγκεκριμένος Οργανισμός με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε και οι καταβολές των ευρωπαϊκών πόρων να δίνονται το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο δίκαιο τρόπο. Όπως τόνισε, για τον ίδιο, το να ξεπεράσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του επομένου έτους, τις παθογένειες του παρελθόντος αποτελεί προσωπικό στοίχημα. Υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού, ο οποίος από τις 11 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε επιτήρηση από το ΥΠΑΑΤ. Σημείωσε δε ότι το γεγονός, ότι οι πληρωμές του Οκτωβρίου έγιναν κανονικά και ανάλογα αναμένεται να εξελιχθούν και όσες υπολείπονται έως το τέλος του έτους, «νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δείχνει ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει».

Διαχρονική η σχέση ΝΔ αγροτών

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της ΝΔ με τον αγροτικό κόσμο ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η σχέση αυτή είναι διαχρονική και ξεκινά από την ίδρυση της παράταξης. «Εάν καθίσει κανείς και δει ιστορικά ποιές ήταν εκείνες οι στιγμές που αγροτικός κόσμος πήρε πραγματική ανάσα, που είδε τις δυνατότητές του να φτάνουν εκεί που πραγματικά μπορούν και που τότε  είδε  να μεγιστοποιούνται τα δικά του οικονομικά οφέλη, προφανώς αυτές οι χρονικές στιγμές συνδυάζονται με περιόδους διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τον παραγωγικό κόσμο, με την ίδια την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, είναι μια σχέση που ξεκινάει ουσιαστικά από  την ίδρυσή της και από την τη σύστασή της!».

Οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το ΥΠΑΑΤ σε ό,τι αφορά στη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο κ. Τσιάρας τα προσδιόρισε ως εξής:

1.      Στην επιστροφή κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά με νόμο. Ενώ θύμισε, ότι την επιστροφή του ΕΦΚ είχε καταργήσει το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ και στην προηγούμενη τριετία η ΝΔ επέστρεφε το 50%.

2.      Στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Αφορά 21.000 αγρότες και πολλούς ακόμη, οι οποίοι μετείχαν στις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών . Στόχος είπε, είναι να έλθει η σχετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους. Θα προβλέπεται «κούρεμα» και αναχρηματοδότηση των δανείων, ώστε να πάρουν μια ανάσα οι αγρότες που τα χρωστούν.

3.      Ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μέσα από ένα πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η αύξησή τους κατά 50%. Το πρόγραμμα, στο οποίο έχει γίνει προδημοσίευση, προβλέπει ενίσχυση κατά 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% τραπεζικό δανεισμό και μόνο 15% ίδια κεφάλαια. «Θα δούμε ότι σιγά – σιγά η θερμοκηπιακή καλλιέργεια στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μια δυναμική και εντελώς διαφορετικά δεδομένα», είπε.

4.      Ενεργοποίηση των αδρανών γαιών. Όπως είπε ο κ. Τσιάρας μελετάται η απόδοση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ που παραμένουν αδρανείς, σε ακτήμονες και σε όσους επιδείξουν ενδιαφέρον, με στόχο να προσελκύσουν νέους στο επάγγελμα, αλλά και να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Νέοι Αγρότες και δημογραφικό

Ειδικά για τους νέους αγρότες, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση συνδυάζεται με το δημογραφικό και αφορά στο σύνολο της ΕΕ, καθώς συνδέεται και με τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας. Υπενθύμισε ότι ήδη έχει εξαγγελθεί η εφαρμογή του νέου προγράμματος Νέων Αγροτών ύψους 420 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, ώστε όσοι εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα να λειτουργούν ως επαγγελματίες, αλλά και με επιχειρηματική προσέγγιση και προοπτική. «Ο πρωτογενής τομέας, έχει πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες και μπορεί όντως να δώσει πολύ υψηλά εισοδήματα σε αυτούς τους ανθρώπους που με συνείδηση και επαγγελματισμό και με επιχειρηματικό πνεύμα θα επενδύσουν τη ζωή τους σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στο πρωτογενή τομέα», είπε. Παράλληλα τόνισε ότι στις προθέσεις του, ως υπουργός, είναι να ενισχύσει την αγροτική εκπαίδευση, καθώς για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα, δεν αρκεί η εμπειρία, αλλά απαιτείται γνώση των εξελίξεων που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και η επιστήμη στο χώρο.

Κλιματική κρίση: Δράσεις σε επίπεδο ΕΕ

Σε ό,τι αφορά στην κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοσθούμε, καθώς είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά, είτε σε φαινόμενα μειωμένης παραγωγής, είτε σε φαινόμενα ακαρπίας, τα οποία δημιουργούν επίσης πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.  «Αλλά. πρέπει να είμαστε επίσης ειλικρινείς:  είναι σχεδόν αδύνατο οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα μέσα από το δικό της τακτικό προϋπολογισμό να καλύψει αποζημιώσεις οι οποίες οφείλονται σε τέτοιου είδους εξελίξεις σε τέτοιου είδους προβλήματα». Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει σε αυτό το επίπεδο, είπε ότι έχει δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία με τις λοιπές μεσογειακές χώρες (EUMED9), αλλά και με χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, με στόχο να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ: «Πρώτον για να μπορέσει να υπάρχει  απελευθέρωση όλων των χρημάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ώστε κάθε χώρα να έχει τη δική της δυνατότητα διαχείρισης. Δεύτερον να συσταθεί ένα Ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μπορεί να αποζημιώνει τέτοιου είδους καταστροφές. Όλα αυτά συνθέτουν και δημιουργούν μια πραγματικότητα που πρέπει ουσιαστικά να μας αναγκάσει να αναλάβουμε άλλου είδους δράσεις», τόνισε ο ΥπΑΑΤ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του ΥπΑΑΤ στο παρακάτω link: