10 Δεκεμβρίου, 2024

Πύργος: Δυσεύρετη η… τελευταία κατοικία – Γέμισαν τα νεκροταφεία

Αν στο ξεκίνημα της ζωής του κάποιος παραπονιέται για τη δυνατότητα κτήσης της πρώτης κατοικίας, τότε τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα πιο δύσκολα για την τελευταία κατοικία. Στον Πύργο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι πολίτες, που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο οικογενειακό τάφο, είναι ότι δεν μπορούν να βρουν χώρο στα νεκροταφεία της περιοχής για να θάψουν τους νεκρούς τους… Θέμα που ακούγεται μακάβριο και τραγικό, είναι όμως δυστυχώς ένα κοινωνικό πρόβλημα και μια πραγματικότητα στην πρωτεύουσα της Ηλείας. Και όπως λένε αρκετοί ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, σε πολλές περιπτώσεις αναζητούν κενές θέσεις σε κοντινά χωριά, προκειμένου να ταφούν εκεί οι νεκροί, ελλείψει χώρου…

Η διαχείριση στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

Ο νομός μας και ειδικότερα η πόλη του Πύργου, έχουν μια ιδιαιτερότητα στο θέμα των νεκροταφείων. Ενώ σε όλη την Ελλάδα τα κοιμητήρια είναι δημοτικά, στην Ηλεία, η ευθύνη της διαχείρισής τους ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Απευθυνθήκαμε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο για το θέμα, όμως λόγω του ταξιδιού του στην Κύπρο, μέσω των συνεργατών του δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί με την επιστροφή του. Στα δημοτικά κοιμητήρια της χώρας, η διαχείριση τους ανήκει στους δήμους και μόνο η διαχείριση του ιερού ναού ανήκει στις κατά τόπους Μητροπόλεις.

Tafoi 2Το Α’ Κοιμητήριο Πύργου / Γιάννης Σπυρούνης / ilialive.gr

Υπερκορεσμός στο Α’ και Β’ Κοιμητήριο Πύργου

Μια σειρά από παράγοντες έχει οδηγήσει στον υπερκορεσμό των δύο κοιμητηρίων της πόλης. Του πρώτου στην ενορία των Αγίων Πάντων και του δεύτερου στον Αγ. Γεώργιο, στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος. Ιδιαίτερα στο Α’ Κοιμητήριο Πύργου, κενές θέσεις δεν υπάρχουν και έχουν ταφεί νεκροί ακόμα και στις άκρες των διαδρόμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και μια επίσκεψη σε τάφο συγγενούς να είναι δύσκολη αφού δεν έχει μείνει παρά ελάχιστος χώρος να διασχίσει κάποιος πεζός. Πηγές αναφέρουν πως ενώ σε άλλα κοιμητήρια της χώρας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργούν οστεοφυλάκια με κύκλο εκταφής τριών ετών, εδώ στον Πύργο δεν ακολουθείται ο ίδιος τρόπος. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των υπαρχόντων νεκροταφείων, μόνο όσοι είναι ιδιοκτήτες οικογενειακών τάφων έχουν δυνατότητα ταφής εκεί…

Tafoi 3Το Β’ Κοιμητήριο Πύργου / Γιάννης Σπυρούνης / ilialive.gr

Τάφοι των 5.000 και 10.000 ευρώ

Υψηλές είναι οι τιμές για όσους αναζητούν να αγοράσουν έναν τάφο για να εξασφαλίσουν την τελευταία τους κατοικία. Υψηλές δηλαδή για τα δύο τετραγωνικά περίπου που καταλαμβάνει ως έκταση, ένα τάφος…
Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των γραφείων τελετών στο Κοιμητήριο Αγίας Μαρίνας Καταραχίου, στις παρυφές της πόλης, εκεί ο κορεσμός δεν έχει επέλθει ακόμα. Πλην όμως οι λιγοστές θέσεις λέγεται πως πωλούνται έναντι υψηλής τιμής, περί τις 5.000 ευρώ ο μονός τάφος και τα διπλά, δηλαδή 10.000 ευρώ για έναν διπλό τάφο.

Σκέψεις για επέκταση αλλά και πάλι όχι δημοτικό

Η δημιουργία εντός ουσιαστικά δημοτικού κοιμητηρίου στον Πύργο, για να καλύψει τις ανάγκες του μέλλοντος, υπάρχει τα τελευταία χρόνια και έχουν ακουστεί και περιοχές χωροθέτησής τους, όπως η περιοχή του Ανθόπυργου. Όμως κάτι τέτοιο δεν προχώρησε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για ποικίλους λόγους. Το ίδιο πολύπλοκη είναι και η υπόθεση επέκτασης των υπαρχόντων νεκροταφείων.

Tafoi 4Το Κοιμητήριο Καταραχίου / Γιάννης Σπυρούνης / ilialive.gr

Καννής: Δεν έχουμε επίσημη ενόχληση από τη Μητρόπολη

Μιλώντας στο ilialive.gr για το θέμα ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, σχολίασε πως ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, η Μητρόπολη Ηλείας δεν έχει απευθυνθεί στο δήμο επισήμως για την εξεύρεση λύσης.
“Η Μητρόπολη Ηλείας δεν μας έχει ενοχλήσει επίσημα για το θέμα. Ακούμε στην κοινωνία ότι υπάρχει δυσκολία εύρεσης τάφων, αλλά επισήμως δεν έχει τεθεί το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα πολύπλοκο, καθώς υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δημοτικού κοιμητηρίου.

Παναγόπουλος: Ευκαιρία μέσω του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Απευθυνθήκαμε στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Παναγόπουλο, για να μας εξηγήσει τις παραμέτρους που δυσκολεύουν την δημιουργία ενός δημοτικού νεκροταφείου στον Πύργο. “Τα κοιμητήρια εδώ ανήκουν στην Μητρόπολη. Αυτό που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα μέσω των ΣΧΟΑΑΠ ήταν η νομιμοποιησή και τακτοποίησή τους εντός του σχεδίου πόλεως. Στην προκειμένη περίπτωση δεν αρκεί αυτό” σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος. “Το να χωροθετηθεί ένα κοιμητήριο, είναι δύσκολη υπόθεση, διότι οι προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές. Από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές υπήρξαν σκέψεις για δημιουργία δημοτικού κοιμητηρίου, για την περιοχή του Ανθόπυργου, που όμως δεν προχώρησαν” επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Έχει όμως λύση το πρόβλημα και πόσο άμεση μπορεί να είναι; Όπως ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, ελπίδα έχουμε για νέο νεκροταφείο, αλλά για το 2030… “΄Έχουμε την ευκαιρία με την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, να αναφέρουμε στους μελετητές και αυτή την ανάγκη, ώστε να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο το 2026, οπότε με τις διαδικασίες που απαιτούνται στη συνέχεια, είναι εφικτό να έχουμε νέο δημοτικό κοιμητήριο το 2030” είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Πηγή: ileialive.gr