
Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας ενισχύονται συνεχώς, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στον τομέα της άμυνας.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί ιδιαίτερα μετά τις επίσημες επισκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, στην Ινδία το προηγούμενο έτος. Αυτές οι επισκέψεις έθεσαν τα θεμέλια για μια βαθύτερη στρατηγική συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει και κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Μία από τις πιο πρόσφατες ενέργειες αυτής της συνεργασίας ήταν η συνεκπαίδευση της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού ΥΔΡΑ με την ινδική φρεγάτα TARKASH στην Αραβική Θάλασσα. Η ΥΔΡΑ βρισκόταν στην περιοχή μετά τη συμμετοχή της στις διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού IDEX & NAVDEX 25 στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου είχε την τιμή να υποδεχτεί και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια. Η κοινή άσκηση των δύο πλοίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES, η οποία στοχεύει στην προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των θαλασσίων οδών.
Η Ινδία, από την πλευρά της, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Αραβικής Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου της διεξάγεται μέσω αυτών των θαλασσίων οδών. Επιπλέον, ο υπό σχεδίαση οικονομικός διάδρομος IMEC (India, Middle East, Europe, Corridor), ο οποίος θα συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, έχει ήδη αποκτήσει στρατηγική σημασία για τις χώρες που συμμετέχουν, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας δεν περιορίζεται μόνο στις θαλάσσιες δραστηριότητες. Οι δύο χώρες εξετάζουν και άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογίας, η κοινή ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων σε διάφορα θεατρικά επιχειρήσεων. Αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής προσέγγισης, η οποία στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της ασφάλειας όσο και στην προώθηση της σταθερότητας στις κρίσιμες περιοχές του κόσμου.
Με τις δύο χώρες να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και αξίες, η συνεργασία τους φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στο μέλλον. Η Ινδία, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, και η Ελλάδα, ως πύλη προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, μπορούν να επωφεληθούν αμοιβαία από αυτή τη στρατηγική συμμαχία, ενισχύοντας παράλληλα τη διεθνή ασφάλεια και την ευημερία.
More Stories
Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού
Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας (video)
Λεωφόρος Κηφισού: Σοβαρό τροχαίο με 8 οχήματα και 7 τραυματίες